HOLLYWOOD Den före detta filmproducenten Harvey Weinstein har återigen dömts för våldtäkter och sexuella övergrepp. Han avtjänar sedan tidigare ett 23 år långt fängelsestraff men får nu påbackning med ytterligare 16 år.

Det var 2017 som den judiske Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för ett stort antal sexualbrott mot kvinnor i artiklar i bland annat New York Times. Det framkom också att Weinstein använt före detta Mossadagenter för att försöka skrämma sina offer till tystnad. Anklagelserna mot Weinstein kom att bli startskottet för den så kallade MeToo-rörelsen.

2020 dömdes Weinstein till 23 års fängelse för våldtäkt och övergrepp på två kvinnor. Nu rapporterar Reuters att han återigen har dömts till ytterligare 16 års fängelse.

Redan i december avgjorde en domstol att Weinstein förgripit sig på en europeisk modell och skådespelare, som presenterade anonym som ”Jane Doe #1” i åtalet. Våldtäkten ska ha inträffat på ett hotellrum i Los Angeles i samband med en italiensk filmfestival 2013.

Samtidigt friades han för åtalet om övergrepp mot en annan kvinna, medan man inte kunde enas om ett beslut i två andra fall.

Gjorde allt för att Weinstein skulle komma lindrigt undan

Weinsteins advokater ska först ha hävdat att bevis har undanhållits och att juryn fått felaktig information. Enligt ABC News ska domaren dock ha sagt nej till en förfrågan om att ta om rättegången. När detta inte funkade försökte advokaterna förgäves att förmå domaren att utdöma ett kort fängelsestraff med hänvisning till Weinsteins ålder och ”försämrade hälsa” samt att han redan avtjänar ett långt straff.

Den 70-årige Weinstein ska ha deltagit under rättegången i rullstol, bedyrat sin oskuld och vädjat om nåd till domstolen.

— Jag ber om nåd!, ska han ha ropat till domaren just innan domen skulle förkunnas.