BROTT Den före detta socialdemokraten Jacob Sandgren har nu dömts till tre års fängelse för våldtäkt av en partikollega. Sandgren har överklagat domen till hovrätten.

Den tidigare sörmländska regionpolitikern Jacob Sandgren döms till tre års fängelse för att ha våldtagit en kvinnlig partikollega. Förutom fängelse döms han även till att betala 215 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten skriver i domen att kvinnan har lämnat en detaljrik och till synes självupplevd berättelse som även får stöd av vittnen. Sandgrens version av händelsen ska däremot vara mindre detaljrik och ha en ”svårförklarliga moment”. En del detaljer ska han även först ha berättat om under själva huvudförhandlingen, utan att nämna dessa vid förhör.

Jacob Sandgren ska tidigare ha varit profilerad i framför allt sjukvårdsfrågor. Han ska även ha deltagit i en lokal kampanj mot mäns våld mot kvinnor. Han har även haft högt uppsatta roller inom regionpolitiken i många år, bland annat som regionråd, oppositionsråd och vice gruppledare för Socialdemokraterna.

Jacob Sandgren har överklagat domen till hovrätten.

— Det som vi ändå ser som positivt är att tingsrätten ”bara” ansåg att han skulle ha varit likgiltig inför risken att hon inte deltog frivilligt. Hur någon har uppfattat en annan i den situationen som rådde är ju svårbedömt, säger hans försvarare Jimmy Schiöld.