TJECKIEN Dominik Feri blev Tjeckiens första svarta parlamentsledamot och har hyllats som en förkämpe mot rasism. Nu har han dömts för två våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

Dominik Feri har tidigare uppmärksammats internationellt som en ”antirasistisk hjälte” i Tjeckien som förespråkade öppna gränser. Som landets förste afrikanske parlamentsledamot skrev Politico en hyllningsartikel om Feri 2019 där han utnämndes till en av de ”28 personer som kommer att forma Europa under det kommande året”.

”Feri är inte bara den yngsta parlamentsledamoten i landets historia. Han är den första svarta parlamentarikern – och iögonfallande så. Han har en buskig afrofrisyr och tycker om att spela jazzpiano i Fats Waller-stil på lokala klubbar”, skrev Politico.

Nu har Feri dömts för våldtäkt mot en kvinna, en minderårig flicka och ett våldtäktsförsök mot en tredje kvinna, vilket man kan läsa om i Remix News. Feri dömdes till tre års fängelse men har redan överklagat domen.

Redan 2021 tvingades Feri avgå som parlamentsledamot efter att han anklagats för ”olämpligt sexuellt beteende” av flera kvinnor. Enligt den tjeckiska sajten Novinky.cz ska Feri under rättsprocessen ha försökt att fördröja rättegången genom en rad överklaganden och tre självmordsförsök.

Enligt Remix News tillhör Feri partiet ”TOP 09”, som titulerar sig självt ”liberalkonservativt”. Under senare år har dock den liberala falangen dominerat, vilken Feri har tillhört. Det som framförallt präglat partiet på senare tid är en EU-vänlig hållning i en rad frågor, skriver sajten.

Dominik Feri har varit en viktig personlighet för ”TOP 09”, med närmare en miljon följare på sociala medier, där han bland annat översatte byråkratiskt språk i regeringsdokument till lättförståelig tjeckiska.