STORBRITANNIEN. I helgen hålls den årliga brittiska högtiden Guy Fawkes day där man bland annat bränner dockor av den katolske konspiratören Guy Fawkes. Varje år bränns även en avbildning av en känd person och i år har turen kommit till Hollywoodjuden tillika den sexualbrottsanklagade Harvey Weinstein.

Söndagen den 5 november firar britterna Guy Fawkes day till minne av att katolska konspiratörer år 1605 misslyckades med att spränga den brittiska parlamentsbyggnaden.

Firandet består bland annat av att man tänder en stor brasa där britterna bränner upp Guy Fawkes-dockor. I staden Edenbridge i Kent väljer man att varje år även att bränna upp en stor docka föreställandes en på något sätt känd person. Några av dockorna som vid tidigare år har fått brinna har bland annat varit Donald Trump, Tony Blair, Saddam Hussein samt den tidigare Fifa-chefen Sepp Blatter.

I år har Edenbridges brassällskap beslutat att bränna en elva meter hög Harvey Weinstein-docka. Weinstein blev i början av oktober anklagad av tidigare medarbetare för att ha utsatt dem för sexuella trakasserier. Bland de som anklagat Weinstein finns bland annat skådespelerskorna Rose McGowan samt Ashley Judd.

En talesperson för Edenbridges brassällskap säger i ett uttalande att Weinstein detta år var ett självklart val. Denne förklarar även att trots firandet och det tillhörande brännandet är lättsamt så finns det ingenting att skratta åt gällande Weinsteins beteende. Talespersonen tillägger vidare att det inte är mer än rättvist att hans avbild nu får vad den förtjänar.

Källa:
11 meter hög Harvey Weinstein-docka bränns på bål under brittisk högtid


  • Publicerad:
    2017-11-04 12:30