Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk läkemedelsfamilj försökte dölja förmögenhet under rättsprocess

Av Redaktionen, 2019-09-14
redaktionen@nordfront.se

USA. Delstaten New Yorks justitieminister anklagar den judiska läkemedelsfamiljen Sackler – som stämts av flertalet delstater för sin delaktighet i opioidkrisen i USA – för att ha försökt att gömma en miljard dollar med tanke på rättsprocessen mot dem.

Medlemmar i den judiska familjen Sackler ligger bakom opioidepidemin i USA som tagit över 50 000 människors liv varje år de senaste åren. Framförallt är det vita amerikaner som drabbats.

FAKTA: Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande effekt. De kan delas in i tre huvudkategorier: opiater (som utvinns ur opiumvallmo), semisyntetiska och syntetiska opioider. Substanserna används ofta inom sjukvården för smärtlindring men kan också ge en stark eufori och är väldigt beroendeframkallande, varför missbruk av substanserna är vanligt. Exempel på opioider är heroin, morfin, kodein, tramadol, fentanyl och oxycontin.
Källa: Wikipedia

Nordfront har tidigare skrivit om den judiska läkemedelsfamiljen Sackler, som äger Purdue Pharm vilka introducerade det starkt beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin som ett alternativ till behandling av lättare och långvarig smärta i USA. Oxycontin marknadsfördes aggressivt, framförallt mot vita amerikaner, och familjen Sackler lyckades förmå läkare över hela landet att börja förskriva läkemedlet i stor omfattning.

LÄS MER: Judisk läkemedelsfamilj stäms – orsakade knarkfolkmord bland vita

Vid lanseringsfesten för Oxycontin ska en av Sacklerfamiljens medlemmar ha uttryckt att ”receptstormen kommer att bli så djup tät och vit”.

Justitieministern för delstaten New York, som fortfarande inte har avgjort sin process mot den judiska familjen, har nu upptäckt en miljard dollar som man ska ha försökt att dölja från delstatens representanter.

Pengarna ska ha överförts genom flertalet schweiziska banker, vilket tyder just på att man har försökt att undanhålla dem för att slippa använda pengarna till skadestånd för sina många offer.

— Medan Sacklerfamiljen fortsätter att köpa ut offren för underpriser och undvika en ansvarsfull förlikning vägrar vi tillåta att de utnyttjar rätten i ett försök att skydda sina finansiella försummelser, säger justitieminister Letitia James.

Det James syftar på är att Sacklerfamiljen redan förlikat med 23 andra delstater med en överenskommelse om att man kommer betala ut 3 miljarder dollar till offren under sju års tid. Förlikningen innehåller inget officiellt erkännande skuld, vilket är vanligt inom den här typen av förlikningar i USA.

Förlikningen innebär också att Purdue Pharm ansöker om konkurs, vilket stoppar alla vidare rättsprocesser mot bolaget. New York och andra stater som fortfarande inte har avslutat sina processer mot familjen hoppas därmed kunna få ut en del av de pengar som familjen flyttat från bolaget till sina privata förmögenheter.

De stater som kritiserat förlikningen menar att Purdue Pharm även borde tvingas att betala för den omfattande vård som offren för deras droger har fått med hjälp av skattepengar.

RT skriver att Sacklerfamiljen började flytta stora summor pengar från företaget till deras privata konton redan 2007, när man tvingades böta 635 dollar för att ha marknadsfört Oxycontin på ett bedrägligt sätt och undanhållit både patienter och vårdpersonal information om läkemedlets starka beroendepotential.

Källa:
Sackler family behind OxyContin busted trying to hide $1bn as lawsuits over opioid crisis pile up


  • Publicerad:
    2019-09-14 19:30