Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk läkemedelsfamilj stäms – orsakade knarkfolkmord bland vita

Av Redaktionen, 2019-03-24
redaktionen@nordfront.se

FOLKMORD. Den judiska familjen Sacklers företag Purdue Pharma ligger bakom opioidläkemedlet OxyContin, som orsakat hundratusentals vita människors död i USA. Nu stäms familjen av hundratals amerikanska kommuner och indianstammar.

Enligt en stämning från över femhundra amerikanska kommuner och indianstammar bör enskilda medlemmar av den judiska familjen Sackler hållas ansvariga för knarkepidemin som dödat hundratusentals vita under 2000-talet.

FAKTA: Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande effekt. De kan delas in i tre huvudkategorier: opiater (som utvinns ur opiumvallmo), semisyntetiska och syntetiska opioider. Substanserna används ofta inom sjukvården för smärtlindring men kan också ge en stark eufori och är väldigt beroendeframkallande, varför missbruk av substanserna är vanligt. Exempel på opioider är heroin, morfin, kodein, tramadol, fentanyl och oxycontin.
Källa: Wikipedia

Nordfront har tidigare uppmärksammat opioidepidemin som härjat bland framförallt vita i USA. Det är läkemedlet OxyContin som i första hand har förskrivits i enorma mängder för smärta – ett läkemedel som i princip kan beskrivas som heroin i tablettform, men som marknadsfördes som en ofarlig och effektiv behandling av smärta och värk.

Starka smärtstillande mediciner har traditionellt använts för kortare behandlingar av akut smärta, eller i livets slutskede för exempelvis cancerpatienter. Men efter en intensiv lobbykampanj riktad mot läkare under 2000-talet lyckades den judiska familjen Sackler – som äger Purdue Pharma – göra det acceptabelt att använda OxyContin även för mildare smärta och långtidsbehandlingar av värk.

Redan 2015 dog fler människor i USA av överdoser än av skjutvapen, där opioider var dominerande som dödsorsak. De dödliga opioidmissbruket är även en bevisad starkt bidragande faktor till att fler vita dör än föds i 17 amerikanska delstater, då drogen framförallt marknadsfört till vita.

Idag dör över 50 000 människor varje år av opioidöverdoser och överrepresentationen av vita bland dödsfallen är så stor att till och med det amerikanska hälsodepartementets forskningsenhet NIH har reagerat.

Men nu stäms familjen Sackler, som tjänat miljarder på miljarder på opioidepidemin. Enligt Fria Tider har förtjänsten gått till lyxkonsumtion och riktig vård i Israel.

Lurade läkare och patienter
Enligt stämningen mot familjen Sackler, som över femhundra städer, kommuner och indianstammar ligger bakom, har man medvetet vilselett både läkare och patienter om farorna med OxyContin. Dessa vill inte bara att Purdue Pharma ska hållas ansvariga för dödsfallen och lidandet som OxyContin har orsakat, man pekar även ut åtta medlemmar i familjen Sackler som man vill ska hållas personligt ansvariga.

The Guardian har rapporterat om att Sacklerfamiljen under lanseringsfesten av OxyContin på 90-talet förutspådde att drogen skulle slå ut all konkurrens och skapa en ”storm av recept”.

— Receptstormen kommer att bli så djup tät och vit, ska en av den judiska familjens medlemmar ha sagt.

Förutom ovan nämnda stämning har delstaten Massa­chusett – som drabbats hårdast av alla delstater i USA av opioidepidemin – sedan tidigare väckt åtal mot Purdue Pharma. Enligt stämningsansökan ska till exempel företagets nuvarande VD Richard Sackler ha uppmanat representanter för företaget att råda läkare att ordinera den högsta dosen av OxyContin eftersom det var mest lönsamt.

The Guardian skriver:

”OxyContin blev en av de dödligaste drogerna någonsin”, står det i stämningsansökan. Man anklagar företaget för att ha vilselett doktorer och patienter ”att få fler och fler människor att gå på deras farliga drog” och ”vilselett dem att använda högre och allt farligare doser … Högst upp på Purdue har en liten grupp av chefer lett vilseledningen och plockat på sig miljontals dollar”, står det vidare i stämningsansökan.

Källor:
500 orter stämmer familjen Sackler för opioiddöden
Is the Prescription Opioid Epidemic a White Problem?
OxyContin maker expected ’a blizzard of prescriptions’ following drug’s launch
Familj tros ha orsakat hundratusentals vita människors död


  • Publicerad:
    2019-03-24 13:10