UTRIKES. Den kanadensiska delstaten British Columbia ska börja dela ut gratis opioider till lokala narkomaner.

Allt fler dör i USA i missbruk av narkotikaklassade läkemedel.

Allt fler amerikaner dör i missbruk av narkotikaklassade läkemedel.

FAKTA: Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande effekt. De kan delas in i tre huvudkategorier: opiater (som utvinns ur opiumvallmo), semisyntetiska och syntetiska opioider. Substanserna används ofta inom sjukvården för smärtlindring men kan också ge en stark eufori och är väldigt beroendeframkallande, varför missbruk av substanserna är vanligt. Exempel på opioider är heroin, morfin, kodein, tramadol, fentanyl och oxycontin.
Källa: Wikipedia

I det allt mer liberala Kanada tar man nu ännu ett steg mot total kollaps av rådande samhälleliga normer. Nu lanserar nämligen en av landets delstater, British Columbia, ett program där tjänstemän tillåts dela ut ”rena opioider” till narkomaner. Vidare ställer man inga krav på tjänstemännen hur dessa ska delas ut utan riktlinjen är ”efter eget behag”.

Beslutet kommer efter att delstaten dragits med stora drogproblem. Bara under 2017 har fler än ett tusen personer dött i fentanylepidemin som spridit sig i landet. Enligt Mark Tyndall, direktrör för Centret för sjukdomskontroll, ska narkomaner kunna hämta ut hydromorphone två till tre gånger per dag.

Hydromorphone är ett morfinderivat som bland annat i USA används vid giftinjektions avrättningar av dödsdömda brottslingar. Preparatet är narkotikaklassat i Sverige.

Källor:
B.C. pilot project to distribute clean opioids to people at high risk of overdose
Hydromorfon – Wikipedia
Morfinderivat – Wikipedia
Fentanyl – Wikipedia


  • Publicerad:
    2017-12-22 16:00