MEDICIN. Män som vill bilda familj borde undvika ibuprofen nästa gång de har huvudvärk. En ny studie talar om att den välkända värktabletten kan orsaka infertilitet hos män.

Ipren och Alvedon är de två vanligaste receptfria värktabletterna i Sverige. Men forskning visar att båda dessa substanser kan vara farligare än vad många tror. Foto: Nordfront.se.

Som Nordfront har kunnat rapportera om så har studier visat att paracetamol, som finns i läkemedel som Alvedon, kan skada ett foster om modern behandlas med ämnet under graviditeten.

Redan 2010 visade en studie att paracetamol gav fosterskador på pojkar. Enligt Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet, kan Alvedon leda till en högre risk för att pojkar föds med missbildade könsorgan. Missbildningen är den att en eller båda av pojkens testiklar inte faller på plats i pungen. Det kan lösas genom en operation men den som drabbas riskerar hämmad spermaproduktion under resten av sitt liv.

Att som gravid kvinna välja läkemedel med ibuprofen, exempelvis Ipren eller Kodimagnyl, som alternativ till Alvedon kan istället orsaka hjärtarytmi på fostret. Detta är dock inte enbart farligt för foster utan även för vuxna män. I en ny studie som publicerades vid årsskiftet i tidningen Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) så gjorde man tester på 31 friska män i åldrarna 18-  35 år som sedan delades upp i två grupper: 14 män i en grupp som fick ibuprofen i form av två doser på 600 milligram per dag och 17 män i en placebogrupp.

Forskarna från Danmark, Frankrike och Kina drog slutsatsen att ta ibuprofen ökar risken för ett tillstånd som kallas kompenserad hypogonadism, det vill säga testosteronbrist. Studieförfattaren Bernard Jégou menar att resultaten är oroväckande, då detta är något som man normalt endast ser hos äldre män.

— Vi är oroade över detta, särskilt för friska människor som inte behöver denna typ av droger, menar Jégou.

Källor:
Male infertility among many side effects linked to ibuprofen – study
Paracetamol use in pregnancy could inhibit masculinity & dampen sex drive of male offspring – study
Forsker til nybagte forældre: Tag panodiladvarsel roligt


  • Publicerad:
    2018-01-20 09:00