INRIKES. Regeringen lovade tidigare att satsa 500 miljoner kronor extra på psykiatrivården i landet. Nu ångrar man sig och plockar bort nästan en femtedel av satsningen som istället ska finansiera ett statligt läkemedelsföretag.

Företaget som pengarna istället ska gå till heter Apotek Produktion & Laboratorier AB och behöver enligt regeringen kapitaltillskott för att ta fram och kunna erbjuda läkemedel som specialtillverkats för en viss patient eller patientgrupp.

Det totala statsbidraget till psykiatrin ligger på 2,2 miljarder kronor och trots att 90 miljoner nu försvinner så lovar regeringen att den psykiatriska verksamheten i landet inte kommer att påverkas.

Kritiken har inte låtit vänta på sig på sociala medier där många menar att regeringen felprioriterar och tar resurser från ett område som redan är eftersatt och i behov av en rejäl förstärkning. Man pekar exempelvis på att 90 miljoner skulle finansiera kostnaderna för omkring 150 heltidstjänster.

Smart att investera mer i Apotek när psykiatrin får lägre anslag. Efterfrågan på antidepressiva kommer definitivt att öka“, skriver en användare på sajten.

Även oppositionen är kritisk och Kristdemokraternas policyansvarige, Johan Ingerö, kallar prioriteringen för “ögonbrynshöjande”.

Källa:
90 miljoner flyttas från psykiatrisatsning – till statligt företag


  • Publicerad:
    2019-04-14 18:45