HÄLSA. I en ny studie har man kommit fram till att mödrar som ammar sina barn verkar löpa en minskad risk för att senare i livet drabbas av en stroke.

En observationsstudie från USA visar på att kvinnor som har ammat sina barn verkar ha en minskad risk att drabbas av stroke senare i livet.

I studien har man analyserat data från mer än 80 000 kvinnor och resultaten visar att amning verkar ha en skyddande effekt mot stroke. Man vet dock ännu inte exakt vad som ligger bakom den minskade risken för stroke.

— Man kan spekulera i att det är andra faktorer än amningen, att amningen är en markör för att man kanske lever lite sundare. Rör på sig mer, kollar sitt blodtryck oftare, säger Erik Lundström, som är överläkare i neurologi och universitetslektor i Uppsala.

Men Lundström tror även att det skulle kunna ha med hormonerna att göra.

— Vi vet ju att amningen gör att man får lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det finns ett slags samband där, men vi vet inte varför.

Forskarna i studien jämförde kvinnor som fött barn och ammat, med de som fött barn men inte ammat. Resultaten visade att amningsgruppen hade 23% lägre risk att drabbas av stroke. Men man såg dock även att kvinnorna som haft en stroke oftare var rökare och hade ett högre BMI.

Det är dock inte alla nyblivna mammor som kan amma sina barn av olika anledningar. Lundström tipsar därför om att man kan försöka förebygga en framtida stroke genom att röra på sig ordentligt, äta nyttig mat, kolla blodtrycket och inte röka.

Källa:
Minskad risk för stroke hos ammande mödrar


  • Publicerad:
    2018-09-24 18:55