UTRIKES. Ett forskarteam i Indonesien håller på att testa ett preventivmedel för män. Om allt går som det ska, kan det nya manliga p-pillret bli verklighet redan nästa år.

Ett forskarteam lett av Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya i Indonesien har hittat ett ämne i växten Justicia gendarussa som ger en effekt likt den som finns i p-piller. Ämnet innehåller en form av enzymeffekt vilken hindrar spermierna från att tränga in i ägget och befrukta det.

De indonesiska forskarna har testat det framtagna manliga preventivmedlet på 470 par, och enligt Prajogo har man hittills inte kunnat registrera några biverkningar mer än ökad sexlust.

— Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, säger Prajogo.

Nu ska ytterligare en ettårig studie inledas och om allt går som det ska kan de indonesiska myndigheterna komma att godkänna läkemedlet redan nästa år. Om detta skulle ske blir dessa piller i sådana fall det första preventivmedlet för män i hela världen.

Internationella fertilitetsforskare är dock tveksamma, framförallt eftersom att forskarteamet ännu inte publicerat resultaten från de studier som de hänvisar till, utan endast de som är gjorda på djur. En svensk forskare tycker dock att detta verkar ”spännande”.

— Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet.

Gemzell Danielsson deltar för tillfället i en internationell studie gällande en så kallad p-salva för män och utifall den skulle godkännas, kommer det att dröja flera år innan den finns på apoteken.

Källa:
P-piller för män testas i Indonesien


  • Publicerad:
    2018-03-12 19:15