BRYSSEL. Sverige ska bidra med 200 miljoner kronor för att hjälpa organisationer som stödjer och genomför aborter. Detta efter att USA:s president Donald Trump satt stopp för statligt stöd till icke-statliga organisationer som utför aborter.

Biståndsminister Isabella Lövin och finansminister Magdalena Andersson.

Företrädare från ett femtiotal länder samlades under torsdagen i Bryssel för att diskutera hur man ska underlätta för organisationer som utför aborter i fattiga länder. Genom projektet som går under namnet ”She decides”, ”Hon bestämmer”, beslutade man att gemensamt samla in pengar till organisationer som erbjuder och stödjer aborter.

Från Sverige var biståndsminister Isabella Lövin och finansminister Magdalena Andersson närvarande och beslutade att man från Sveriges håll kommer att bidra med 200 miljoner kronor.

Mörka krafter i stora delar av västvärlden vill begränsa kvinnors rättigheter och möjligheter att bestämma över sin egen kropp, säger Andersson.

Vilket hon syftar på USA:s president Donald Trumps beslut om att dra in statligt stöd till icke-statliga organisationer som förespråkar abort som preventivmedel.

— Utan tillgång till preventivmedel och familjeplanering har inget land under de senaste femtio åren tagit sig ur fattigdom. Bistånd till kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa är en nyckel för utveckling, säger Lövin.

Initiativtagare till dagens konferens var Belgiens biståndsminister Alexander De Croo och förutom att samla in pengar till abortförespråkare är ambitionen att upprätta ett “globalt nätverk för bistånd till kvinnors hälsa och rättigheter”. Det totala biståndet från samtliga deltagare uppgår till 1,3 miljarder kronor.

Källa:
200 miljoner Sveriges svar på Trumps frysta bistånd


  • Publicerad:
    2017-03-02 21:30