FORSKNING. En ny nederländsk studie visar på att personer som äter hälsosamt också har en ökad chans att bibehålla en god hjärnfunktion när man blir äldre.

Ett nederländskt forskarlag har i en ny studie kommit fram till att personer som äter mycket grönsaker, fullkorn och fisk har större hjärnor. Forskarna har i studien tittat på drygt 4 200 nederländare i åldern 45 och uppåt, där ingen av deltagarna hade demens eller någon annan form av kognitiv nedsättning.

— Man har tittat på en stor mängd individer som genomgått en hjärnavbildning. Det har tidigare funnits indikationer på ett förhållande mellan hjärnstorlek och matvanor men den här studien känns mer robust på grund av storleken, säger Henrik Jörntell, neuroforskare vid Lunds universitet, som tagit del av studien.

Deltagarna fick först fylla i en enkät bestående av närmare 400 frågor där de bland annat rapporterade hur mycket de ätit av olika livsmedel månaden innan. Efter att ha fyllt i enkäten fick de genomgå en hjärnscanning där deras hjärnvolym mättes.

I analysen kunde forskarna senare se att de som åt en kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, mejeriprodukter och fisk, med ett begränsat intag av sockerhaltiga drycker, hade störst hjärnor. Deras hjärnors volym var i genomsnitt två milliliter större jämfört med de som åt en kost rik på rött kött, mättat fett, sockerhaltiga drycker och salt.

När man blir äldre minskar hjärnans volym eftersom nervceller dör naturligt. Har man då istället lyckats behålla en större hjärnvolym tack vare kosten, kan man även bibehålla en god hjärnfunktion längre.

Man skulle dock även kunna vända på resultatet genom att säga att en större hjärnvolym istället skulle kunna bidra till att man äter nyttigare. Forskarna planerar därför nu att undersöka sambandet närmare. De uppger sig däremot vara övertygade om att det är kosten som påverkar hjärnan och inte tvärtom, och vill nu ta reda på hur det egentligen går till när kosten påverkar hjärnan.

Källor:
Ny studie: Personer som äter nyttigt har större hjärnor
Better diet quality relates to larger brain tissue volumes


  • Publicerad:
    2018-05-21 18:55