Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Johnson & Johnson döms till miljardböter som medskyldig till opioidkrisen i USA

Av Redaktionen, 2019-08-30
redaktionen@nordfront.se

OPIOIDKRISEN. Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson har dömts till att betala 572 miljoner i böter för att ha bidragit till att skapa opioidkrisen i Oklahoma i USA.

Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson har dömts till att betala 572 miljoner i böter för att ha bidragit till att skapa opioidkrisen i Oklahoma i USA. Genrebild. Foto: Pixabay.

FAKTA: Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande effekt. De kan delas in i tre huvudkategorier: opiater (som utvinns ur opiumvallmo), semisyntetiska och syntetiska opioider. Substanserna används ofta inom sjukvården för smärtlindring men kan också ge en stark eufori och är väldigt beroendeframkallande, varför missbruk av substanserna är vanligt. Exempel på opioider är heroin, morfin, kodein, tramadol, fentanyl och oxycontin.
Källa: Wikipedia

Opioidkrisen” kallas den snabbt ökande användningen av opioidläkemedel – starkt beroendeframkallande morfinliknande substanser som används för smärtlindring men även missbrukas som rusmedel – som skördat hundratusentals framför allt vita människors liv och förstört otaliga andras liv i USA sedan slutet av 1990-talet.

Drogepidemin, som kallats ett ”nationellt nödläge”, tar ett liv var elfte minut och har sedan 1999 tagit fler än 400 000 amerikaners liv. USA står för 80 procent av världens konsumtion av opioider trots att de utgör fem procent av den totala befolkningen.

Johnson & Johnson är ett av de läkemedelsföretag som tillverkar de starkt beroendeframkallande drogerna. Efter en 33 dagar lång rättegång har de nu dömts till att betala 572 miljoner dollar i böter, motsvarande omkring 5,5 miljarder kronor.

Enligt Oklahomas statsåklagare Mike Hunter har företaget både framställt och levererat opioider till andra företag. samt konspirerat med andra läkemedelsföretag för att aggressivt marknadsföra opioider och dölja fakta om hur beroendeframkallande medicinen är.

Företaget ska även ha pressat läkare att föreskriva opioider trots att de känt till de negativa effekterna.

Delstaten Oklahoma stämde företaget på nästan 17,2 miljarder dollar för att finansiera en 30-årsplan för att hantera epidemin, då de menar att företaget agerat ”knarkkung” och att de orsakat allmänheten obehag och plågor.

Rättegången, där en delstat höll ett läkemedelsföretag ansvarigt för att ha förstört tusentals liv, var den första i landet, men nu väntar omkring ett dussin nya rättsprocesser mot företagen i andra delstater.

LÄS ÄVEN: Judisk läkemedelsfamilj stäms – orsakade knarkfolkmord bland vita

Även ett federalt mål väntar, där nästan 2 000 stämningar från olika städer, samhällen och privatpersoner slagits ihop.

Det är framförallt vita amerikaner som drabbats av läkemedelsbolagens aggressiva kampanjer. De dödliga opioidmissbruket är även en bevisad starkt bidragande faktor till att fler vita dör än föds i 17 amerikanska delstater, då drogen framförallt marknadsförts till vita.

Källa:
Johnson & Johnson döms till miljardböter för att ha bidragit till opioidkrisen i USA


  • Publicerad:
    2019-08-30 16:00