JUDISK MAKT På Europas största judiska studentorganisation är man trött på plattformens ”antisemitism, förintelseförnekelse och övriga hatretorik” och stämmer den därför genom en välrenommerad advokatfirma.

Bryssel-baserade Europeiska Unionen för Judiska Studenter och Berlin-baserade HateAid meddelade på onsdagen att de tillsammans har stämt Twitter vid Berlins tingsrätt för företagets försumlighet att leva upp till sitt eget åtagande att rensa bort all hatretorik från sin plattform.

Initiativet togs i ett läge när Tyskland förberedde för att uppmärksamma Den internationella minnesdagen för förintelsen som firas den 27 januari. Men den sortens manifestationer är otillräckliga, menar Avital Grinberg, ordförande för European Union of Jewish Students (EUJS), som representerar cirka 160 000 europeiska judiska studenter.

— Hågkomsten av förintelsen hålls inte vid liv enkom genom känslomässiga tal, utan här krävs även tydliga ståndpunkter, beslutsamma åtgärder och skyddande lagar, betonar hon på organisationens hemsida.

Tillkännagivandet av stämningen kom också en dag efter att Twitter åter släppte in den amerikanske ”förintelseförnekaren och vite supremacistenNick Fuentes – som stängdes av för ett och ett halvt år sedan med hänvisning till sin ”hatretorik”. Detta nyvunna ”förtroende” belönade Fuentes med att omgående twittra ”antisemitiska kommentarer” – för att därav stängas av igen.

Ni gör inte tillräckligt

Men plattformen gör enligt studentgruppens stämningsansökan på intet sätt rent hus med antisemitismen. Beväpnad med sex olika fall, där man gör gällande att Twitter nonchalerat uppenbart befogade klagomål om antisemitism, stämde den Berlin-baserade advokatfirman Preu Bohlig på tisdagen plattformen. Enligt Webbtidningen Jewish Telegraphic Agency (JTA) är syftet med stämningen dubbelt:

  • att visa styrka genom ”att rubba ett socialt medie-berg”
  • att uppmuntra ”hatretorikens offer” till att stå upp för sin sak

Tidningen menar att studenternas stämningsansökan syftar till att ”utnyttja Tysklands särskilt kraftfulla lagar som förbjuder förnekelse av förintelsen och glorifiering av nazistisk ideologi för att tvinga plattformen att ta bort den”. Och man påminner om att det finns trots allt liknande lagar i andra EU-länder.

Formellt inriktar sig stämningen på att framtvinga ett klargörande rörande huruvida Twitter enligt sina juridiska användarvillkor har en skyldighet gentemot sina användare att eliminera material bestående av ”antisemitiska tweets som innehåller uppvigling, inklusive bagatellisering och förnekande av förintelsen”.

Judiska kommentarer till stämningen

— Bara för att Twitter inte svarar tillräckligt på klagomål betyder det inte att man ska ge upp att försöka, sa den tyska judiska författaren och aktivisten Marina Weisband vid presskonferensen, där studentgruppens stämning tillkännagavs.

— Twitter säger sig dela åsikten att ”judiska rättigheter är mänskliga rättigheter”, påpekade ovan nämnda EUJS-ordföranden Grinberg, och tillade:

— Men verkligheten verkar vara den motsatta.

— Vi vet att en rättegång inte räcker för att göra Twitter till en perfekt plats, sade Josephine Ballon, HateAids ledande advokat och fortsatte:

— Vi känner till att det krävs mer än så, men vi är övertygade om att det är just den här typen av stämningar som kommer att sätta nya verktyg i händerna på minoritetsgrupper och individer … Rättegången är svaret från motståndskraftiga judar på misslyckandet för Twitter, sociala medier, politiker och lagen.

Den USA-baserade judisk makt-organisationen Anti-Defamation League (ADL) släppte förra året en analys med den upprörande slutledningen att Twitter under nio veckor i somras tog bort endast 5% av de 225 inlägg, vilka ADL rapporterat som varandes ”starkt antisemitiska”. Denna ”utredning” kom också fram till att antisemitismen har tilltagit på plattformen efter Musks förvärv.