Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Justitiekanslern: “Inte olagligt att utmana homolobbyn”

Av Redaktionen, 2017-05-31
redaktionen@nordfront.se

JURIDIK. JK lägger ner utredningen om hets mot folkgrupp. Nordfronts artikel om familjen Kallurs uppbrända ”Pride”-flagga är laglig.

Bild och tillhörande artikel är laglig enligt JK.

Det var i april som nationalsocialistiska aktivister valde att avlägsna och bränna upp idrottsfamiljen Kallurs hetero-fientliga ”Pride”-flagga som hängt granne med en förskola i Vikarbyn, Rättvik. Nordfront skrev om händelsen och kunde även visa upp en bild på när flaggan brändes. Till Nordfront meddelade de nationalsocialistiska aktivisterna att de ”aldrig kommer att acceptera uttryck för dessa folkfientliga rörelser och deras subversiva budskap och särskilt inte när det sker omkring barn”.

Efteråt har familjen Kallur gråtit ut i mainstream-media som även påstår att det var medlemmar i Motståndsrörelsen som brände upp flaggan. Martin Kallur polisanmälde därefter Nordfronts artikel för hets mot folkgrupp och Justitiekanslern inledde en förundersökning.

LÄS ÄVEN: Kallurs pedofilvurmande flagga uppbränd

I artikeln används formuleringar som ”Kallurs pedofilvurmande flagga” samtidigt som regnbågsflaggan beskrivs som ensymbol för dekadens, pedofili och förintelsen av kärnfamiljen”. Trots det rättframma språkbruket är anklagelserna om homolobbyns pedofili-kopplingar verkligen inte tagna ur luften, något som också specificeras i artikeln.

I artikeln framgår bland annat hur RFSL, som använder sig av regnbågsflaggan, under många år arbetat med att normalisera pedofili. RFSL grundades av pedofilen Axel Axgil och har haft flera ordföranden samt en invigningstalare på ”Pride” som verkat för en normalisering av pedofili och förordat en avdelning för pedofiler inom RFSL. En sådan underavdelning, ”Pedofila arbetsgruppen” (PAG), existerade på 1970-talet.

Inte olagligt att utmana homolobbyn
Trots att Nordfront publicerade sanningen – vilket ibland kan vara olagligt enligt landets censurlagar – anser Justitiekanslern att Nordfront artikeln inte är straffbar och har därför valt att lägga ner utredningen. JK anser att formuleringarna visserligen är missaktande men inte tillräckliga för en fällande dom. JK skriver i sitt beslut:

Den aktuella artikeln måste anses ge uttryck för missaktning med anspelning på sexuell läggning. Alla nedsättande uttalanden är emellertid inte straffbara. Justitiekanslern gör bedömningen att texten i artikeln inte kan förväntas medföra en fallande dom för hets mot folkgrupp. Förundersökning ska därför inte inledas.

Värt att tillägga är att JK även resonerar i sitt beslut att Nordfront har ett högre juridiskt skydd då Nordfront är en tidning med utgivningsbevis. Att påpeka sanningar som att homolobbyn är pedofilvurmande kan alltså vara straffbart om de görs av privatpersoner på exempelvis sociala medier.


  • Publicerad:
    2017-05-31 20:01