I dagarna avled en av grundarna till RFSL, Axel Axgil, vilket resulterade i de förväntade hyllningarna i media. RFSL publicerade en krönika över Axgil, men utelämnade information som kanske är lite mer känslig idag.

Axel Axgil beskrivs som en pionjär inom den nordiska och europeiska hbt-rörelsen och de flesta hbt-personer tycks vara överens om att de har honom att tacka för mycket. Tidningen QX kallar honom för ”den moderna skandinaviska homorörelsens grand old man”.

Axgil började bygga upp homolobbyn kort efter andra världskrigets slut. 1948 var han en av grundarna till Forbundet av 1948, senare LBL och idag LGBT Danmark (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Axel Axgil var också en av grundarna till svenska RFSL som fram till 1950 fortfarande var en avdelning till Forbundet af 1948.

Axgil tillhörde den mer radikala flygeln av homorörelsen och i homotidningar som han drev visades ofta upp bilder med sexuellt material, något som fick kritik av de inom rörelsen som ville upprätthålla en mer städad fasad. Axel Axgil var också inblandad i att det började ges ut homotidningar i Sverige.

I RFSL:s krönika sörjer man grundaren till två av världens äldsta hbt-organisationer, men ”gläds över allt han åstadkommit och den betydelse hans arbete fortfarande har för hbt-personer i världen idag”.

Det man däremot glömmer bort att nämna är Axel Axgils arbete för pedofiler. Organisationen Pædofilgruppen (Danish Pedophile Association), har nämligen också anledning att stämma in i hyllningskören eftersom Axel Axgil påstås ha varit medlem där. Pædofilgruppen var tidigare en del av LBL men motarbetades av främst de lesbiska inom LBL som ville utesluta denna underavdelning. Vid denna tid, 1984, valde Axel Axgil sida och anslöt sig solidariskt till Pædofilgruppen med hänvisningen till att han ville ha ”en bredare sexuell frigörelse”.

Två år senare, 1986, hölls en pedofil konferens i Köpenhamn som enligt arrangören Peter Schmidt resulterade i ”världens första interkontinentala pedofilorganisation”. I denna konferens deltog pedofiler från Australien, Norge, Nordamerika, Schweiz, men även Sverige. De svenska representanterna kom från Pedofila arbetsgruppen, som vid denna tid fortfarande var en underavdelning till RFSL.


  • Publicerad:
    2011-11-02 00:00