HOMOLOBBYN. I år kommer kronprinsessan Victoria att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen genom att inviga Pridefestivalen. Victoria har tidigare besökt lobbyorganisationen RFSL samt delat ut pris på gaygala.

Prinsessan Victoria på QX:s gaygala där hon delade ut priset för ”Årets homo” till Jonas Gardell. Skärmbild: Youtube.

Kronprinsessan Victoria kommer att inviga årets Pridefestival i Stockholm. Kungahuset – som normalt sett förväntas att hålla sig utanför politiken – vill på detta sätt ”visa sitt stora stöd åt HBTQ-rörelsen”.

I år blir Pridefestivalen en digital tillställning på grund av coronapandemin och förbudet mot allmänna sammankomster om fler än 50 personer. Invigningen sker den 2 augusti då kronprinsessan öppnar ceremonin.

— Det betyder väldigt mycket för oss och ger en viktig signal internationellt, säger Vix Herjeryd, ordförande Stockholm Pride.

Victoria har tidigare visat sitt stöd för HBTQP-rörelsen genom att medverka under homotidningen QX:s gaygala då hon delade ut priset för ”Årets homo” till vänsterkomikern Jonas Gardell.

Hon har även tillsammans med prins Daniel besökt RFSL i Stockholm där de fick veta mer om det arbete som lobbyorganisationen utför.

RFSL samarbetade på 70-talet med den Pedofila Arbetsgruppen (PAG) som aktivt arbetade för pedofilers rätt att ha sex med barn då man menade att barn har ett ”behov av sexualitet som behöver tillgodoses”.


  • Publicerad:
    2020-06-30 22:25