STOCKHOLM. En busschaufför i Stockholm ska ha vägrat direktivet att köra runt med regnbågsflaggor på SL:s bussar. ”Jag vill inte ha några fikusflaggor”, ska chauffören ha sagt när detta ifrågasattes av en passagerare.

Det har blivit mer eller mindre standard att bussar pryds med så kallade Prideflaggor i samband med att städer har ”Prideveckor” och liknande runtom i landet. Under veckan gick det ut direktiv om att samtliga av SL:s bussar i Stockholm skulle prydas av homolobbyns flagga.

Men en busschaufför ska ha vägrat detta. Till Expressen vittnar en upprörd och ”djupt kränkt” passagerare som ifrågasatt frånvaron av regnbågsflaggor på hans buss:

— Chauffören sa att han inte vill ha några ”fikusflaggor” på sin buss.

— Jag blev helt chockad av hans svar. Det är djupt kränkande för alla hbtqi-personer att få ett sånt här svar.

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kommenterar busschaufförers ovilja att köra runt med regnbågsflaggor till Expressen:

— Det är oacceptabelt! Det här handlar om att vi ska stå upp för allas lika värde. Och det kan man göra på många sätt, exempelvis genom att hissa regnbågsflagan.

På fråga av Expressens journalist om vad man kan göra för ”få bort det här beteendet som uppvisades i det här fallet” nämner jämställdhetsminister diskrimineringslagen och gummiparagrafen hets mot folkgrupp..

— Vi har diskrimineringslagen som är en viktig del av skyddet av hbtq-personers rättigheter. Vi har också lagstiftningen om hatbrott.

Men än mer menar Lindhagen att ”vi” måste jobba mer med ”bemötandefrågor”, samt ”ta fler steg mot ett öppet samhälle”.


  • Publicerad:
    2020-07-31 10:20