UTRIKES. Kanada anklagas för folkmord på indianer i en 1200-sidors lång rapport. Det är speciellt kvinnor och ”2SLGBTQQIA-människor” som blivit utsatta.

Det är regimen i Kanada som i en 1200-sidors lång rapport anklagas för folkmord på indianer, och speciellt mot kvinnor, flickor och ”2SLGBTQQIA-människor” – som innebär tvåsjälade, lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer, undrande, intersexuella och asexuella.

Den sistnämnda gruppen är den mesta utsatta enligt rapporten, som enligt människorättsorganisationer målar upp en bild av #Metoo fast mycket värre.

I rapporten som bland annat baseras på vittnesmål från 468 familjer, våldsutsatta och expertvittnen kan man läsa om bakgrunden till folkmordet:

Folkmordet har fått kraft från koloniala strukturer, särskilt dokumenterat av Indianlagen (en kontroversiell lag från 1876 som reglerade indianreservaten i Kanada), Sixties Scoop (en 40 år gammal politik om att ta med indianer eller rasblandade barn från sina föräldrar för att adoptera dem till vita familjer, avslutades på 1980-talet), internatskolor och brott på människor och inuiter, metis och ursprungliga nationers rättigheter, som direkt har lett till dagens ökande våld, död och självmord i urbefolkningen.

Rapporten kallar Kanadas konsekventa praxis för att blunda för urfolkets utsatta situation för ”rasbaserat folkmord” och argumenterar för terminologin med att ”folkmord är summan för de sociala praxism, antagelserna och handlingarna” som har gjort det möjligt.

Med-grundaren av den Toronto-baserade organisationen som samlar in namn på försvunna och dödade indiankvinnor, Audrey Huntley, har berättat att ett problem är att indianreservaten är underfinansierade.

— Reservaten är underfinansierade, det finns kronisk brist på hus, det är inte tryggt drickesvatten, har Huntley sagt.

Ledaren för Indigenous Governance, Pamela Palmater, säger att det har varit flera decennier med kriminell aktivitet mot indiankvinnor och hon uppmanar internationella samhällen att sätta press på den kanadensiska regimen om att utreda händelserna.

— Det är nästan som #Metoo-rörelsen när kvinnor inte blir trodda när de har blivit våldtagna eller utsatta för sexuella övergrepp. För urfolkskvinnor har det blivit värre, sa Palmater.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau medgav när han mottog rapporten att de har svikit urbefolkningen och 2SLHBTQ-människor och har lovat att införa en nationell handlingsplan mot våld mot dessa.

Källor:
Canada anklages for folkemord – mot 2SLGBTQQIA-indianere
Canada guilty of decades-long ’race-based genocide’ against indigenous people – inquiry


  • Publicerad:
    2019-06-05 23:55