VÄDER Trots rapporter om snabbt eskalerande global uppvärmning lyckades man under helgen uppmäta nytt köldrekord i norrbottniska Karesuando. Under natten mot fredagen var det -37 grader och så kallt har det inte varit på 100 år.

Det är SMHI som skriver om att delar av Norrbotten under natten till fredagen hade ovanligt kallt. Den kalla temperaturen var ovanlig inte bara för säsongen för i Karesuando i Kiruna kommun uppmätte man -37 grader som är det kallaste man uppmätt sedan 1916. Den 22 mars det året uppmättes -42,5 grader och så långt fram som den sjätte april var det så kallt som -36,5 grader.

Andra platser i Norrbotten uppmätte samtidigt säsongens kallaste natt: I Naimakka var det -35,4 grader och i Pajala -33,7. I det senare fallet finns ingen så låg temperatur så här sent på året bland de digitaliserade data som SMHI har tillgång till.

Även norra Finland uppmätte ovanligt låga temperaturer under helgen. Kittilä flygplats hade -37,5 grader under natten till fredagen, vilket enligt den finländska vädertjänsten var säsongens lägsta temperatur i Finland och preliminärt det senaste datum för säsongslägsta som man uppmätt i landet.

Lägsta temperatur för Sverige under säsongen uppmättes dock den 7 januari då Naimakka hade -38,2 grader.

Övernattade i den norrbottniska marskylan

Några som trotsade den ovanligt kalla marskylan i Norrbotten var Nordiska motståndsrörelsens Näste 6, som är organisationens nordligaste avdelning i Sverige. Enligt uppgifter till Nordfront valde man att genomföra en vildmarksvandring med övernattning under bar himmel under natten till lördagen.

En av deltagarna berättar för Nordfront om den kalla vinternatten, som det kommer att komma upp en artikel om på organisationens hemsida Motståndsrörelsen.se.

— Övernattningen gick bra för de som hade med sig bra vintersovsäckar och utrustning överlag. De som hade lite sämre utrustning möttes av ett köldhelvete utan dess like, och det kändes stundtals ganska oroväckande när man, trots att man satt klistrad vid brasan, kände kylan pressa på ordentligt bakifrån genom hela natten, berättar han och tillägger att även de med bra vinterutrustning fick känna på kylan.