NORDFRONT. Martin Saxlind berättar om förändringar i Nordfronts kommentarsfält med anledning av att VK inte längre kan klassas som en yttrandefrihetsvänlig plattform.

För några veckor sedan stängdes Nordiska motståndsrörelsens engelskspråkiga sida ner från VK. Detta är inte första gången som den ryska Facebook-motsvarigheten censurerat nationella. Från att länge ha varit en ren oas vad gäller yttrandefrihet, åtminstone för västerländska nationalister, har VK börjat bli en alltmer opålitlig plattform som verkar följa i de USA-kontrollerade sociala mediernas fotspår.

Även om de flesta som flytt från Facebook-censuren fortfarande får vara kvar på VK bör man notera det som händer och förbereda sig för att censuren kan komma att tillta.

Nordfront och VK
2017 valde Nordfront att kräva att de som kommenterar på vår hemsida registrerar sig via VK. Det här fyllde i grund och botten tre syften:

1. Det blev mycket lättare för oss att stänga av troll.

2. Vi behövde inte längre spara några IP-nummer som myndigheterna kan använda för att åsiktsregistrera och förfölja de som postar kommentarer på vår sida.

3. Vi bidrog till att uppmuntra svenska dissidenter att migrera från (((Facebook))) till VK.

Då VK inte längre ser ut som ett långsiktigt hållbart alternativ finns det inte längre någon anledning för Nordfront att uppmuntra folk att använda den sidan. Att svenska invandringskritiker och nationella samlades där fyllde under en period ett syfte (nätverkande, organiserande och så vidare), men det har sedan över tid blivit en rätt död plattform. Istället för VK skulle jag åtminstone för tillfället rekommendera Telegram för de som vill följa nationella sidor och komma i kontakt med andra dissidenter. Telegram har mig veterligen inte censurerat något innehåll enbart på grund av politiskt budskap, även om Apple har blockerat en del innehåll på Telegram för de som använder deras mobiler och det sägs att Telegram själva stängt ner vissa aktörer som uppmanat till brott. (Alla borde förövrigt bojkotta Apple!)

Friare kommentarsfält
En baksida av att vi fick mindre problem med troll i kommentarsfältet var att det inte bara var trollen som hade problem med att skaffa VK, utan även vanliga användare som tidigare kommenterat på sidan orkade inte med krånglet. Så antalet kommentarer har rasat sedan vi ändrade vårt kommentarssystem.

Därför vill vi nu när vi bestämt oss för att bryta med VK göra kommentarsfältet lite friare igen. De som vill kommentera på Nordfront gör det nu genom att registrera en användare direkt på vår hemsida. Det kommer vara mindre krångligt än att registrera ett konto på VK och sen koppla det kontot till Nordfront, men de som vill registrera sig via VK kan fortfarande göra det.

När du registrerar ditt konto med den nya metoden behöver du koppla en e-post till kontot och vi uppmuntrar folk som inte är offentliga med sina åsikter att använda en adress som inte innehåller ditt namn eller på något sätt går att knyta till dig som person (det går t.ex. snabbt att skapa ett nytt och anonymt mejlkonto på Protonmail). Detta bara för att vara på den säkra sidan.

Avslutningsvis välkomnar vi såklart debatt och diskussion i kommentarsfältet och hoppas att våra läsare tar debatten med eventuella meningsmotståndare som dyker upp i och med den här förändringen. Tänk också på att bete er konstruktivt och följa lagen. Samma regler som innan gäller i kommentarsfältet som även fortsättningsvis kommer vara efterhandsmodererat.

>> REGISTRERA ETT KONTO PÅ NORDFRONT <<

Uppdatering:
Fel i systemet för att registrera konton till kommentarsfältet är åtgärdat


  • Publicerad:
    2020-09-15 12:40