Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Kommunister i USA uppmanar till statskupp om Trump vinner valet

Av Erik Forsell, 2020-10-26
erik.forsell@nordfront.se

USA. Trump kan komma att göra statskupp för att behålla makten efter valet, tror professor Ashley Dawson i New York. Att hindra Trumps statskupp kräver en kontra-statskupp, skriver han i brittisk systemmedia.

I den brittiska tidningen The Guardian skriver den sydafrikanske kommunisten och professorn i ”postkoloniala studier” Ashley Dawson i en opinionstext att det föreligger en risk att USA:s president Donald Trump kommer att stjäla det amerikanska presidentvalet. Därför måste alla krafter mobiliseras för att hindra Trump att göra en statskupp.

Det bör enligt Dawson ske genom att göra statskupp; en kontra-statskupp för att slå ner Trumps kommande statskupp.

Ashley Dawson skriver att det har förekommit ”anmärkningsvärt lite diskussion om hur man kan stoppa Trump”.

Det är i sig ett anmärkningsvärt påstående, för aldrig någonsin tidigare har man så öppet diskuterat ämnet ”Stoppa Trumpen”: Demokraternas tidigare presidentkandidat Hillary Clinton, deras nuvarande presidentkandidat Joe Biden, partiets tidigare presidentkandidat Al Gore och representanthusets talman Nancy Peolsi har samtliga officiellt uppmanat till militärkupp om Trump inte avgår som president efter valet 3 november; om han ”inte accepterar” ett valnederlag. Till dessa kommer alla diskussioner som agendajournalister fört i massmedierna.

Inför öppna uttalanden om planer på att störta de trasiga resterna av demokratin i detta land, verkar amerikansk exceptionalism ha invaggat många människor i en falsk känsla av självbelåtenhet, att en kupp inte kan inträffa i USA. Men en kupp kommer att ha ägt rum om alla röster inte räknas och respekteras, och Trumps attacker på förtidsröstningssystemet tyder på att detta är precis den strategi han avser att driva.

Den judiske utrikespolitiske experten Thomas Friedman New York Times har tidigare varnat för att Trump kommer att sabotera valet genom att försöka undergräva förtidsröstningssystemet.

Dawson – som är fostrad i Frankfurtskolans judiska kommunism – anser att Friedman inte tar sin egen varning på tillräckligt stort allvar och inte kommer med några förslag på hur Trump ska stoppas, mer än lama uppmaningar att man ska ”hjälpa” människor att registrera sig för en röst på Joe Biden.

Ryssland, Kina, Iran och Donald Trump ”hotar USA:s demokrati”
Hela argumentet mot tillsättningen av Trump som president efter hans valseger 2016 baserades på det lögnaktiga antagandet att Ryssland hade hackat presidentvalet för att Trump skulle vinna.

Idag har massmedier och demokrater i USA lagt till de absurda påståendena att även Kina och Iran påverkar valet för att få Trump vald en andra mandatperiod – detta trots att Iran betraktar Trump som världens värsta terrorist efter att han beordrade mordet på Irans general Qassem Soleimani.

Dawson anklagar dock inte främmande stater, utan Trump själv, samt implicit hans väljare och anhängare.

Afrikanen Jamelle BiuoeThe New York Times föreslog i somras att man skulle mobilisera ambivalenta väljare att lägga sin röst på Biden istället för Trump, i synnerhet i taktiskt viktiga delstater. Det tycker i och för sig Dawson är en bra plan, men samtidigt att det inte på långa vägar räcker för att ”återställa demokratin” i USA. Därför behövs mer militanta åtgärder.

Dawson hänvisar till den militante kommunistiske fredsaktivisten George Lakey som argumenterar för att man genom att planera för att slå ner en kupp med kuppmetoder kan bidra till att minska riskerna att en despot – i detta fall Trump – försöker störta demokratin.

Detta beror på att ”kuppmakare” som Trump sannolikt kommer att tänka om, om han vet att allmänheten är väl förberedd på att en kontra-statskupp kommer att genomföras, med storskaligt organiserade samhälleliga oroligheter.

En despots försök att slopa demokratin tenderar också att inom några veckor eller månader visa om han har lyckats, skriver Lakey.

Statsvetaren Stephen Zunes som har skrivit boken Civil Resistance Against Coups (Civilt motstånd mot kupper) har granskat ett dussin kuppförsök runt om i världen sedan 1958.

Han visar i sin bok att oppositionsstyrkor som inte förbereder sig för en kupp ofta förlorat värdefull tid att bygga allianser och mobilisera för åtgärder efter kupperna. Graden av förberedelse utgjorde ofta en avgörande skillnad när det gäller att övervinna kuppförsöken.

Gene Sharps böcker fungerar som manualer för att skapa socialt kaos och färgrevolutioner, både i andra stater och på hemmaplan. Kär litteratur för anarkister och kommunister.

Först av allt, starta samtal om vad man ska göra om ett val kapas. Att förbereda sig för folklig mobilisering i händelse av att Trump illegitimt klamrar sig fast vid makten är viktigt eftersom forskning har visat att människor har slagit tillbaka maktgripanden framgångsrikt genom att samlas på gatorna och delta i icke-våldsamt motstånd. Lyckligtvis har ett anmärkningsvärt antal människor och grupper klivit fram under Trumps presidentskap, såsom Black Lives Matter, klimaträttsaktivister, invandrarrättsrörelsen, lärare och fackförbundsstrejkande, hjälporganisationer under pandemin och många fler. Nu är det dags att skapa starkare band inom och mellan dessa grupper.

Anti-Trumpkrafter måste därför växla upp sina protester och orsaka kravaller på gatorna om Trump hävdar att han har vunnit valet, menar Dawson; i realiteten även om han faktiskt skulle vinna valet och hävda sig vara valets segrare. Därför måste människor och befintliga organisationer mobilisera för att möta Trumps ”kupp”, anser Dawson.

Fackförbunden inom transportindustrin bör samordna strejker så att varutransporterna slås ut och hela USA stängs ner tills ”demokratin är återställd”. Likaså bör alla medborgarrättsorganisationer kräva av andra länder att införa embargo mot USA. Dawson såg hur effektivt detta var mot den vita regeringen i Sydafrika på 1980-talet, där de svenska socialdemokraternas ledare Olof Palme spelade en viktig roll.

Dawson föreslår att alla läser Richard Taylors Training Manual for Nonviolent Defense Against the Coup D’Etat. Inte minst bör även regeringstjänstemän förbereda sig. Generalstrejker i kombination med finansiella skuldstrejker ska genomföras mot vad Dawson anser kommer att bli en illegitim regering om den företräds av Donald Trump.

Motkuppmakarna bör också svära trohetseder inför ansträngningarna att stoppa Trumps ”statskupp”. Med en trohetsed lovar man att delta i operationer som bestämts på förhand. Har man svurit trohetseder, har man också en större mental motståndskraft mot det som Dawson anser att man nu har att förvänta sig: Att Trump sprider förvirrande desinformation i sociala medier efter valdagen 3 november.

Massmediernas massiva stöd för Biden
Demokraterna bedriver kampanjer att så många som möjligt ska förtidsrösta på Joe Biden. Under coronakrisens täckmantel lobbar de också för att förlänga förtidsröstningen till tio dagar efter valet (så länge stämpeln på ens valsedel inte anger ett senare datum än 3 november). Detta skulle bädda för planerade tveksamheter och konflikter kring när valet ska räknas som fullbordat, och alla röster räknade.

Till saken hör att att Biden leder stort i de rapporterade opinionsundersökningarna, men det gäller de samlade nationella mätningarna. Att mäta nationellt över alla stater duger inte som mått på väljarstöd i USA. På grund av hur valsystemet är konstruerat måste man istället titta på de enskilda staternas mätningar och politiska situation, liksom elektorernas valstrategier. Ändå envisas systemmedier även i Sverige med att rapportera om Bidens försprång baserat på sådana nationella samlade mätningar.

Men precis som i valet 2016, då systemmedierna in på själva valdagen rapporterade att Hillary Clinton hade 90 till 99 procents chans att vinna över Trump – ända tills det visade sig att Trump vunnit – finns det en stor risk att Demokraterna kommer att hävda att Trump stulit valet om det visar sig att han vinner det, med hänvisning till dess ”orimlighet” efter den rapporterat stora ledningen för Biden. Samt att alla poströster ännu inte kommer att ha blivit räknade – och som Demokraterna hoppas, kan hävdas ännu inte ens ha skickats in.

Scenariot kan komma att likna det som Republikanerna utsatte Demokraterna för i valet år 2000 då Republikanerna processade i domstol för att få juridisk rätt till George W. Bush valseger mot Al Gore i Florida; men nu möjligen ännu mer turbulent än då, och i fler stater. Domstolsförelägganden om tvingande röstomräkningar kan mycket väl komma i flera så kallade swing states, det vill säga stater där stödet för respektive kandidat väger nästan jämnt.

Att en systemmedietidning som The Guardian går så långt att de låter publicera en text som uppmanar till statskupp är mycket ovanligt. Det är ett tecken på desperation och på den intolerans kommunister har mot den demokrati de låtsas värna om, så länge de äger den; för det är bara anhängarna till kuppen som kallas till att ”återställa demokratin”. Anhängarna av Trumps ”kupp” är ”demokratins fiender”.

Som vi sett är det inte endast demokratiska presidentkandidater och politiserade statsvetare som uppmanat till statskupp mot Trump. Sådana mer eller mindre allvarliga uppmaningar har också hörts från allehanda sångerskor och filmstjärnor. Och den judiska före detta Pentagontjänstemannen Rosa Brooks kallade sårat sina kritiker ”antisemiter” när de inte uppskattade hennes krav på statskupp mot Donald Trump.

Men visst har systemmedier även tidigare basunerat ut domedagsbudskap om Trump. Det mest omtalade tidningsomslaget i Europa har hittills varit den irländska tidskriften för politik och kultur The Village, vars framsida på februarinumret 2017 uppmanade till presidentmord.

Tyska Der Spiegel lånade den kommunistiska rockgruppen R.E.M:s låttitel The End of The World (As We Know It) till sitt skräcktemanummer om Donald Trump 2016.


  • Publicerad:
    2020-10-26 06:00