ISLAND. Den isländska halvön Reykjanes har under 1,5 år drabbats av en ökande seismisk aktivitet. Efter flera kraftiga jordskalv i den lilla staden Grindavik på lördagen, valde flera ortsbor att lämna staden.

Den lilla staden Grindavik på sydvästra Island har den senaste tiden drabbats av många kraftiga jordskalv. Många oroar sig nu över skalven, där flera uppmätts till över magnitud fyra på Richterskalan.

Skalven var i lördags så starka att ett antal ortsbor valde att ta det säkra före det osäkra och lämna staden. Grindaviksbon Sigrún Sverrisdottir, 39, som arbetar som lärare kommenterade jordskalven:

— Man känner att hela samhället är ganska oroligt. Det har skakat väldigt mycket på nätterna. På lördagsnatten skakade det jättemycket. Då lämnade ganska många byn, sa hon till SVT.

— Det här är extraordinärt. Det är mycket mer än jag är van vid. Man har ju känt jordskakningar sen man var barn, men aldrig på det sättet som det är nu, tillade hon.

I slutet av februari skrev GP om att det förekommit många skalv på hela den halvö där Grindavik ligger, Reykjanes. Under ett och ett halvt år har det varit hög aktivitet i området, där läget under den sista veckan i februari ytterligare stegrades med över 50 ovanligt kraftiga jordskalv. Det kraftigaste hade en magnitud på över 5,7 på Richterskalan.

Nu befaras ett ännu kraftigare skalv. Invånarna får fortlöpande information om vad som händer genom University of Iceland. Man har rått människor att undvika hissar och i stället ta trapporna.

— Det sitter uppe lappar där vi uppmanas att undvika hissarna. Det är obehagligt, sa göteborgaren Lisa Knutsson som bor på Island sedan flera år.

Olafur Gudmundsson, seismolog vid Uppsala universitet, kommenterade till GP:

— Det kommer inte uppstå någon explosiv vulkanism vid Reykjaneshalvön såsom vid exempelvis Eyjafjallajökull 2010. De utbrotten hade en helt annan kemi på grund av gasinnehållet och det faktum att de var täckta av isen från glaciären. De tektoniska skalven vid Reykjaneshalvön kommer se helt annorlunda ut.

Gudmundsson berättade att de mätningar som bland annat gjorts från rymden med GPS-teknik visar på en ovanligt kraftig aktivitet där det finns tecken på att magma kan tryckas upp ur jordens inre.


  • Publicerad:
    2021-03-11 13:15