FOLKUTBYTET. En grupp illegala invandrare i Grekland inhystes efter gripandet – i brist på andra alternativ – i ett femstjärnigt hotell. När de sedan skulle förflyttas till ett boende vägrade de ”gå ner i standard” och tumult uppstod.

En grupp migranter som tagit sig in i Grekland på olagligt sätt transporterades förra tisdagen med buss till Thebe Flyktinganläggning.

En busschaufför fick uppdraget att köra ”en grupp ”flyktingar” från orten Nea Makri till staden Thebe.

Vid ankomsten till adressen i Thebe – ett ”flyktingboende” – vägrade migranterna emellertid att lämna bussen för att gå in i byggnaden och krävde att bli förflyttade till ett mer ståndsmässigt boende.

Och de var mycket specifika med sina krav: Ett femstjärnigt hotell – varken mer eller mindre – var det som de kunde nöja sig med.

De åberopade att de i Nea Makri hade inhysts i just ett sådant.

Då busschauffören var tvungen att omgående ombesörja en annan transport, tillkallades fler poliser som förflyttade de så kallade flyktingarna från platsen till en plan utanför den näraliggande polisstationen – i väntan på direktiv om hur situationen skulle hanteras.

Poliser tvingades efter några timmar ingripa när några i gruppen migranter i protest letade upp bråte och tände en stor brasa.

Kort därefter tvingades de motvilliga illegala migranterna in i flyktinganläggningens lokaler, där personal ska ha lyckats övertala dem att åtminstone tillfälligtvis acceptera boendets enkla standard.

Grekland har en längre tid varit särskilt utsatt för olika kriminella nätverk, som genom människohandel för in migranter illegalt i landet.

Nyligen avslöjade Greek Security and Intelligence service ett sådant nätverk, som ligger bakom en omfattande verksamhet med människosmuggling från Somalia till Grekland via Istanbul.


  • Publicerad:
    2021-01-04 18:00