SVERIGE. En stor del av asylsökarna som var missnöjda med det norrländska klimatet sov på bussen, hungerstrejkar och klär av sig nakna för att protestera mot att Migrationsverket har placerat dem på ett flyktingboende utanför Östersund.

asylslott åt alla

Att bo på gamla militärförläggningar i Norrland är inte lika kul som att bo på asylslott.

Nordfront skrev igår om en grupp asylsökare som transporterats med buss från Malmö till Östersund då Migrationsverket placerat dem i ett boende utanför Östersund.

Asylsökarna hade dock hoppats på något bättre, kanske ett flyktingslott i centrala Stockholm, och uppskattade inte den norrländska kylan som mötte dem när de skulle gå av bussen. Därför vägrade asylsökarna gå av bussen och började ställa krav om att de skulle köras tillbaka till Malmö.

Att vädret skulle vara särskilt kallt utanför Östersund dementeras dock av DN som rapporterar att det till och med var plusgrader under natten.

Polis tillkallades i alla fall men polisen vägrade att avhysa flyktingarna. Polisen rapporterar följande på sin hemsida:

Under förmiddagen anlände c:a 60 flyktingar från flyktingmottagningen i Malmö till Grytan. C:a 30 st av dessa ville inte kliva av bussen och ville återvända till Malmö. Polis tillkallades med önskemål om biträde med avhysning från bussen. En åtgärd som inte beviljades från polisens sida. Flyktingarna fick vara kvar på bussen. På sikt kan det bli så att ett avhysningsförfarande via kronofogden kan bli aktuellt och först då kan polis efter begäran biträda vid avhysningen.

Uppgifter i flera medier gör nu gällande att cirka 30 av asylsökarna vägrade gå ur bussen i natt och övernattade i bussen.

— Flyktingarna rör sig mellan bussen och Grytan, men ser hela tiden till att några finns på plats i bussen. Så ännu nu i kväll är situationen i stort densamma som tidigare under dagen, sa Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket, till DN vid 23-tiden igårkväll.

De missnöjda asylsökarna har också börjat hungerstrejka och klä av sig nakna för att visa sitt missnöje över boendet de tilldelats, rapporterar Sveriges Radio och Östersunds-Posten.

Cirka tio av asylsökarna har accepterat sin placering och tagit in på boendet och tre ska ha meddelat att de tänker lösa sin boendesituation på egen hand. Övriga är missnöjda och ser till att bussen är konstant ockuperad av protesterande asylsökare.

De missnöjda flyktingarna verkar gärna uttala sig till media och Aftonbladet har i anknytning till sin artikel publicerat ett gruppfoto på de missnöjda flyktingarna som ställt upp sig och poserar framför bussen som de ockuperat.

Fredrik Bengtsson, Migrationsverkets presschef, beklagar sig över att flyktingar ibland har för höga förväntningar på Sverige.

— Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo, säger han.

Nordfront följer utvecklingen.

Källa:

Utdragen protest när flyktingar vägrade lämna buss


  • Publicerad:
    2015-01-01 16:40