MASSINVANDRING. Samtidigt som det råder stor bostadsbrist bland ungdomar i Sverige, cirka 40 000 i Stockholms län, bygger Stockholms stad helt nya bostäder åt asylinvandrare.

Under 2015 beräknas Stockholms stad att ta emot 1 045 asylsökande. För detta bygger man nu helt nya lägenheter vilka samtliga ska gå till de nyanlända asylanterna, trots att ungefär 58 procent av ungdomarna i Stockholms län inte har någon egen bostad. Hotellhem kommer redan i mars att inviga en helt ny fastighet i Västertorp, södra Stockholm.

– Men den första nyanlända invandraren kom redan i måndags. Det är en man från Syrien som blev jätteglad och tog bilder som han skulle skicka till sin fru som är kvar i Syrien, säger Charlotte Jonsson Hotellhems platsansvariga i Västertorp.

Hotellhems vd Fredrik Jurdell uppger att man ska fördela asylsökarna över staden i alla de 26 anläggningarna man förfogar över.

– Vi ska använda alla de 26 anläggningar vi har och försöka fördela flyktingarna över staden. Och vi har en del fastigheter på ingång, det gamla servicehuset i Blackeberg, som socialtjänsten har tagit över, och till hösten en fastighet ganska nära Skärholmens centrum, säger Jurdell.

Merparten av de nybyggda fastigheterna är ettor på 24 kvadratmeter med kök och badrum. Ettorna är färdigmöblerade med säng, fåtölj samt matbord och är utrustade med bland annat kaffebryggare och mikrovågsugn. Jurdell säger att han och Hotellhem absolut inte kan tänka sig något annat.

– Vi kan inte tänka oss ett b- alternativ med madrasser i ett kyffe. Det här är det enda hållbara, påpekar Jurdell.

Källa:
Här bygger Stockholm lägenheter för nya flyktingar


  • Publicerad:
    2015-02-19 22:55