Kritiken mot den nya regeringen och splittring inom L
POLITIK • Den nya regeringen kritiseras av partierna i vänsterblocket. Även inom ett av regeringspartierna råder det splittring.
Sedan den nya regeringen presenterades i förmiddags har kritik strömmat in från partierna i vänsterblocket, medieprofiler och andra intresseorganisationer.
Tidigt ut var Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som skrev följande på Twitter:
Talande att Ulf Kristersson inte ens nämner klimatfrågan som en av de utmaningar regeringen ska möta. Känns som att det är en regeringsbildning för 1952 snarare än 2022…
— Per Bolund (@bolund) October 14, 2022
MP:s andra språkrör, Märta Stenevi, kommenterade till SVT Nyheter att det är ”en mörk dag i Sveriges historia”.
Centerpartiets Annie Lööf följde upp med att kalla den nya regeringen ”en liberal kraschlandning”.
Det blev en liberal kraschlandning. Det blev inget borgerligt, liberalt maktskifte. Det blev ett konservativt, nationalistiskt maktskifte.
— Annie Lööf (@annieloof) October 14, 2022
Ett tungt ok att bära för den som någon gång kallat sig liberal. SD fick allt, till och med nycklarna till Rosenbad, vad fick Liberalerna?
Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, beskriver SD som ett enfrågeparti med syfte att ”splittra samhället”.
SD har avslöjat sig som det enfrågeparti de är. Deras enda intresse är att splittra samhället. Det högerpartierna får i utbyte är fritt fram för att gynna rika och slå på alla med låga inkomster. Frågor om vård, skola och omsorg begravs i utredningar.
— Nooshi Dadgostar (@dadgostarnooshi) October 14, 2022
Tidigare statsminister och S-ledaren Magdalena Andersson gick istället ut på Instagram, där hon bland annat skriver: ”Även om det är Ulf Kristersson som blir statsminister så är det Jimmie Åkesson som styr”, samt att Socialdemokraterna kommer att hålla SD ansvariga för politiken som förs.
Splittring inom Liberalerna
I förmiddags uttalade Liberalernas partiledare Johan Pehrsson att man har behövt kompromissa för att få ihop regeringsunderlaget.
Inom partiet råder delade meningar kring om partiet ska samarbeta med Sverigedemokraterna, men Pehrsson hävdade att det är en enig riksdagsgrupp som har tagit beslutet.
Men även inom regeringspartiet börjar kritik att bubbla upp till ytan. Enligt uppgifter till Expressen uttrycker flera liberala riksdagsledamöter att man inte stödjer regeringens uppgörelse.
— Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.
Liberala ungdomsförbundet (Luf) skriver i en debattartikel på Expressen att liberalerna borde rösta ned Kristerssons regering.
”Vi kampanjade för ett friare och liberalare Sverige. Tidöavtalet som nu presenterats är motsatsen till det vi liberaler kämpar för. I punkt efter punkt återfinns förslag som inte går att kalla annat än auktoritära”, skriver ungdomsförbundet.