REGERINGSBILDNINGEN De fyra högerpartierna höll under förmiddagen en presskonferens där man presenterade den nya regeringen, samt att Ulf Kristersson (M) föreslås som statsminister.

Klockan 10 i morse höll de fyra högerpartierna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna en gemensam presskonferens, där man presenterade den nya regeringen.

— Det kommer att bli en trepartiregering med Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna, presenterade partiledaren Ulf Kristersson (M). Sverigedemokraterna kommer att agera stödparti åt regeringen.

Kristersson föreslås som statsminister

Direkt efter partiernas pressträff träffade Kristersson riksdagens talman, Andreas Norlén (M), för ett ytterligare möte. Senare under dagen höll partiledaren och talmannen en gemensam pressträff.

— Ulf Kristersson har i möte med mig presenterat överenskommelsen mellan L, KD, M och SD. De här partierna, med 176 mandat i riksdagen, är nu redo att rösta för att han ska utses till statsminister, sa Norlén.

Klockan 11 på måndag planeras därför en statsministeromröstning i riksdagen, där Kristersson förväntas röstas igenom.

Om så sker kommer Kristersson att hålla sin regeringsförklaring 09:30 på tisdag och ett regeringsskifte sker klockan 13 i Stockholms slott. Då blir moderatledaren Sveriges 35:e statsminister.

Tidöavtalet

Under pressträffen i förmiddags presenterade partierna sitt gemensamma avtal, som de kallar Tidöavtalet efter det slott där förhandlingarna ägt rum. Avtalet berör sju ämnen som partierna vill förändra i en gemensam riktning.

— Vi har enats om en överenskommelse som vi tycker är bra för Sverige. Sverige har allvarliga problem. Vi har kriminaliteten, invandringen, energipolitiken, vårdköerna, oordningen i skolan och oro för landets ekonomi. Allt detta i den kanske farligaste tiden för Sverige sedan andra världskriget, sa Kristersson.

SD ingår inte i regeringen, men kommer att få ett eget ”samordningskansli” i regeringskansliet.

— Vi hade gärna sett en majoritetsregering där vi ingått. Nu när vi inte ingår är det oerhört viktigt för oss att vi får en sakpolitisk överenskommelse, sa Jimmie Åkesson (SD) under presskonferensen.

SD har fått igenom många av sina krav på migrationspolitiken, där man exempelvis vill införa tillfälliga uppehållstillstånd som standard, skärpta krav på medborgarskap och begränsade rättigheter i asylprocessen.

KD har fått igenom sina krav på vårdpolitiken, där man bland annat vill flytta ansvaret över vården från regionerna till staten och upprätta en nationell plan för förlossningsplatser.

L har å sin sida fått igenom krav på skola- och ekonomisk politik. Man ska bland annat förbjuda vinstuttag för friskolor som inte presenterar starka resultat, samt införa ett tak på bidrag som A-kassa.

Kraftigt hårdare kriminalpolitik

Den nya regeringen har också presenterat en lång rad förändringar inom kriminalpolitiken, där övervakningen och rättsväsendet får mycket större befogenheter. Några av den nya regeringens förslag är:

  • Dubbla straff för gängkriminella
  • Införande av särskilda visitationszoner
  • Införande av vistelseförbud för fängelsedömda i vissa områden
  • Avskaffande av straffrabatter för de som fyllt 18 år
  • Avskaffande av dagens mängdrabatt
  • Anonyma vittnen ska tillåtas under rättsprocesser
  • Ökad kameraövervakning
  • Kriminalisering av deltagande i "kriminella gäng"
  • Effektivare hemliga tvångsmedel