FINANSSKURKAR Kryptobörsen FTX som grundades av en judisk ”entreprenör” var under flera år den mest populära kryptobörsen. Men det visade sig att ägaren, som ofta lyftes fram som ett ansikte för kryptovalutaboomen, bedrev ett av historiens mest omfattande bedrägerier.

Nordfront har tidigare rapporterat om kryptojuden Sam Bankman-Fried som i november dömts för bedrägeri efter att han stulit från sina kunder via sin kryptobörs FTX. Åklagaren i målet hävdade att Bankman-Fried har stulit upp till 90 miljarder kronor genom sitt fifflande.

Igår meddelade Manhattans domstol i New York att han döms till 25 års fängelse för sju åtalspunkter. Åklagaren yrkade ursprunligen på 50 års fängelse, medan kryptojuden själv menade att han är ”unikt sårbar” på grund av sin autism och således inte kan sitta i fängelse.

— Jag är ledsen för vad som hänt under alla steg. Jag har sagt och gjort saker jag inte skulle ha gjort, sade han i rättssalen.

FTX, som grundades 2019 var en av världens mest populära börser för kryptovaluta fram tills den plötsliga kollapsen 2022. Bankman-Fried hyllades under tiden innan kraschen som ett underbarn och lyftes enligt SVT fram i media som ”ansiktet utåt för kryptovalutaboomen”