KUNGÄLV. Polischefen Teodor Smedius uttalar sig nu om Nordiska motståndsrörelsen på ett sätt som enligt lagens föreskrifter är direkt brottsligt. ”Det är oerhört allvarliga uttalanden och ett uppenbart försök att påverka valprocessen i Kungälv”, säger Fredrik Vejdeland.

Teodor Smedius med politiker i Ale kommun.

Det är i en intervju med Kungälvsposten, ”Polischefen vill se hårdare tag mot NMR” (artikeln är låst för icke-prenumeranter) som polisområdeschefen över Kungälv-Ale, Teodor Smedius, gör uttalanden som klart strider mot grundlagen och dess föreskrifter om hur en polisman ska arbeta i samhället.

Smedius inleder med att säga att han i egenskap av polischef inte kommer att försöka ägna sig åt valfusk genom att utifrån sin maktposition försöka påverka vilka partier som får synas eller inte synas när dessa delar ut valmaterial till kommuninvånarna.

Smedius säger bland annat att ”polisens strategi är att NMR ska behandlas som vilket parti som helst” och att polisen i Kungälv inte kommer att anvisa Nordiska motståndsrörelsen till platser där de inte kan träffa presumtiva väljare.

Sedan spårar intervjun ur.

Polischefen ska ”mota ondskan”
Smedius uttrycker vidare i intervjun sin ”personliga åsikt” att Nordiska motståndsrörelsen utgör ”ondska” och måste utsättas för mycket hårdare repression. Han säger även att inskränkningar av vilka som får komma till tals är detsamma som ”att värna demokratin”.

Smedius vill göra om lagen så att polisen får anvisa grundlagsskyddade demonstrationer till platser där de inte kan möta människor.

— Det kan handla om ordningslagen, att anvisa till platser där de får eller inte får vara, för att vanliga kommuninvånare inte ska bli rädda när de är och handlar på Ica Maxi eller i andra affärer, säger Smedius till Kungälvsposten.

Vidare uttrycker Smedius en vilja att ”behandla NMR…på ett lite annorlunda sätt”.

— Om inte polisen på allvar och med alla lagliga medel försvarar demokratin och rättsstaten mot våldsbejakande grupperingar som utnyttjar grundlagen, vem eller vilka ska då göra det? Historien är full av människor, som kanske inte gjorde allt de kunde för att mota ondskan, säger han.

Vid slutet av intervjun börjar Smedius låta som någon från ett kriminellt gäng som ska göra upp med ett annat gäng.

— Jag vill att vi ska slåss hårdare mot dem och jag vet att det finns fler inom polisen som har samma uppfattning som jag.

”Oerhört allvarliga uttalanden”
Nordfront har kontaktat Fredrik Vejdeland som ställer upp för Nordiska motståndsrörelsen i kommunvalet och som representerar den ”ondska” som kommunens högsta polischef vill bekämpa.

Polischefen säger att Nordiska motståndsrörelsen ska kunna hålla möten utan polisiära mötesstörningar, det var väl en bra nyhet?
Javisst, men det handlar ju bara om att Smedius gör sitt jobb, det vill säga vad vi betalar honom för att göra.

Sedan får vi väl se hur det efterlevs i praktiken. Smedius framstår i intervjun som en extremt känslobaserad människa som drivs av ett religiöst patos där han ser ”ondska” i andra människor. Den sortens personer brände människor på bål förr i tiden och motiverade det hela med att de försvarade godheten.

Vad anser du om att han utmålar ett specifikt parti som ondska?
Jag ser det som oerhört allvarliga uttalanden. Som polischef är det hans arbetsuppgift att se till att lagen efterföljs och i valtider att se till att alla partier samma möjligheter att nå ut till väljare. Det hade varit lika illa om han hade svartmålat Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Fast det är ju hans personliga åsikt?
Och ändå så blir han inte intervjuad som ”Teodor Smedius” – utan som ”polischefen i Kungälv Teodor Smedius”. Och ändå sitter han inte, på den bild som Kungälvspostens chefredaktör tagit, i en vanlig tröja – utan i sin polisuniform.

Problemet är att när en polischef uttalar sig så gör han det i egenskap av en person som utifrån sin yrkesroll har förtroende bland allmänheten. Om denna person utmålar ett visst parti som ställer upp i val som något extremt, ondskefullt, något som hotar samhället och skämmer människor på Ica Maxi, så kommer han att påverka människor i valprocessen – något Smedius naturligtvis vet om och använder sig av. Normala människor vill inte rösta på människor som är ondskefulla.

Det är därför vi har lagar som klart förbjuder människor i hans position från att göra just sådana uttalanden.

Skrämmer ni vanligt folk utanför Ica Maxi?
Nej, det gör vi inte. Vi har haft över hundra offentliga flygbladsutdelningar i Kungälv under Nordiska motståndsrörelsens historia. Inte en enda gång har det, såvitt jag känner till, inträffat en enda incident med vanliga människor.

Om folk har hjärnspöken och tror att vi ska attackera dem för att de har läst krigsrubriker i media, eller lyssnat på en polischef som skrämmer dem att vi är ondskefulla människor, är naturligtvis inget som vi kan styra över, eller ta ansvar för.

Om mainstream-media skrämmer upp människor så att våra grundlagsskyddade aktiviteter av denna anledning anvisas till en öde åker eller liknande, som Smedius verkar vilja, då har vi ett rättsosäkert samhälle. Och jag tyckte mig läsa att Smedius ville värna rättssäkerheten.

Hur går ni vidare nu?
Vi kommer att genomdriva valkampanjen som vi planerat och utan hänsyn till huruvida Smedius kommer att fortsätta utföra brottsliga handlingar eller inte för att bekämpa oss. Vi behandlar varje polisman med respekt som uppträder respektfullt mot oss, men vi kommer inte acceptera att bli kallade för det ena eller andra, eller behandlade på ett sätt som gör oss olika inför lagen, av polismyndigheten eller någon annan instans vars uppgift är att upprätthålla lagen och ingenting annat.

Vad gäller Smedius politiska uttalanden så kommer jag att skicka iväg materialet till Nordfronts juridiska experter. Att en JO-anmälan upprättas ser jag som en självklarhet.

Fakta: Så här bryter polischefen mot lagen

Såväl regeringsformen som polisförordningen förbjuder att en polisman i sin yrkesroll uttalar sig politiskt på det sätt som polischefen Smedius gör.

Av 1 kap. 9 § regeringsformen följer att förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet har att ”beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet”. Av 10 § polisförordningen (2014:1104) följer att varje anställd vid polismyndigheten i kontakter med allmänheten ska ”uppträda på ett sätt som inger förtroende”.


  • Publicerad:
    2018-03-19 09:25