SVERIGE. Den 54-åriga kvinnan som slog en SD-politiker med knuten näve rakt i ansiktet dömdes först till 50 timmars samhällstjänst. Straffet skärps nu i HD till då man bedömer misshandeln som ett brott mot demokratin.

Dommerhammer-topjpg-460x260

Det var i mitten av december 2015 som en 54-årig kvinna slog en SD-politiker rakt i ansiktet med knuten näve. Misshandeln inträffade på en krog i Kalmar. Kvinnan greps omedelbart av en ordningsvakt i väntan på omhändertagande av polis.

Kvinnan har i förhör uppgett att hon ska ha känt sig rädd och trängd när SD-politikern kom fram till det bord där hon satt samt att hon inte alls är ”typen som slåss”. Vidare försvarar sig kvinnan med att hon möjligen kan ha ”viftat till med händerna” för att hon inte ville dela bord med politikern.

Misshandeln ledde till att kvinnan i tingsrätten dömdes till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Nu skärps dock domen i hovrätten då man anser att misshandeln är ett angrepp mot demokratin.

”Ett sådant angrepp på en förtroendevald politiker måste i förlängningen anses innebära ett angrepp även på demokratin”, skriver HD i sin dom.

Straffet skärps därmed till 75 timmars samhällstjänst då man anser att det hela var ett helt oprovocerat angrepp på sverigedemokraten och att den enda anledningen till knytnävsslaget i ansiktet var att kvinnan inte tyckte om partimedlemmens politiska åsikter.

Källa:
Slog SD-politiker – nu får hon hårdare straff


  • Publicerad:
    2016-09-02 09:55