INRIKES. En kvinna blev hemskickad från förlossningen två gånger på samma dag och tvingades sedan föda på en gräsmatta. Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot barnmorskan. 

Genrebild. Foto: Pixabay.

En gravid kvinna och hennes sambo besökte förra året förlossningen två gånger under samma dag. Enligt barnmorskan var det inte dags för kvinnan att föda ännu, varför paret blev hemskickade två gånger, skriver SVT Nyheter.

När paret var på väg till förlossningen en tredje gång hann de inte fram. På grund av detta tvingades kvinnan – som dessutom var förstföderska – att föda sitt barn på en gräsmatta. Förlossningen ska ha skett klockan 8 på morgonen och det ska fortfarande ha varit kallt ute.

— Det enda jag tänkte på var om vårt barn var okej, jag var så orolig för honom, sa kvinnan till tidningen Smålänningen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot barnmorskan, som man menar inte hade säkerställt en säker vård för kvinnan. Vid kvinnans andra besök på förlossningen hade hon sammandragningar var femte till var tionde minut.

Ivo menar att man i det här läget inte kunde bedöma om kvinnan var på väg att börja sin förlossning. De tycker att barnmorskan istället för att skicka hem paret skulle ha utfört en ny undersökning på kvinnan ett par timmar senare för att kunna göra en bättre bedömning av läget.


  • Publicerad:
    2020-04-28 22:35