INRIKES. Nyligen föddes ett barn på Sollefteå sjukhus, vilket var den första förlossningen på sjukhuset sedan förlossningsavdelningen stängdes ner för snart ett år sedan.

När en höggravid mamma anlände till sjukhuset bedömde personalen att det inte fanns utrymme för att skicka henne vidare till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall.

— Vi gjorde bedömningen att hon inte skulle kunna transporteras vidare. Det var för nära en stundande förlossning, säger Emma Lassen Molander, enhetschef vid Kvinnocentrum på Sollefteå sjukhus. Hon fortsätter:

— Vi har ju läkare och barnmorskor som jobbar på kvinnocentrum. Vi har ju mödravård och gynekologisk planerad vård, så det finns ju folk som är kompetenta. Just den här veckan hade vi dessutom en läkare som är förlossningsläkare.

Enligt Lassen Molander var förlossningen ett undantag. Det var den 30 januari 2017, efter Sollefteå BB hade stängt, som en ockupation inleddes. Ockupanternas budskap till politikerna löd:

Vi kämpar för att vårt samhälle ska överleva på sikt och för en människovärdig förlossning och akutvård på rimliga avstånd! Tack och lov gick förlossningen väl!”, skrivs det i Facebookgruppen Ådalen 2017/Sollefteå BB Ockupationen.

Fjällsjö Nyheter har länge följt utvecklingen kring sjukhuskrisen i Norrland och har vid ett flertal tillfällen rapporterat om hur allt fler människor börjat förstår att landstingsvården medvetet saboteras av landstingsbyråkrater och att Socialdemokraterna medvetet underfinansierar vården i syfte att i slutändan privatisera den. Lokala politiker från de flesta partier har offentligt kritiserat politiken och kallat den för en dold agenda.

Källa:
Barn föddes akut på Sollefteå sjukhus
Ådalen 2017/Sollefteå BB Ockupationen (Facebook)


  • Publicerad:
    2018-01-11 10:30