INRIKES. Läget har aldrig varit sämre i Sverige för medborgare som väntar på sin tur att bli opererad. Den så kallade ”vårdgarantin” garanterar nu endast 65 procent av medborgarna operation eller annan viktig vård i tid. Det är en fördubbling av antalet drabbade sedan 2012.

vard

I främlingsinvasionens spår får svenskar allt sämre vård.

Köerna för svenskar som måste opereras har aldrig varit längre. I augusti i år var den nationella måluppfyllelsen av den så kallade vårdgarantin endast 65 procent. Detta betyder att mer än vad tredje medborgare som insjuknar drabbas.

Mer än 123 000 medborgare står i kö och över 43 000 har fått köat mer än de tre månader som den så kallade vårdgarantin ska garantera är den längsta tiden man ska behöva vänta innan man får vård.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting (SKL) har antalet medborgare som måste vänta på vård fördubblats sedan 2012.

I Västerbotten är läget ännu värre. Bara 58 procent av västerbottningarna får vård i tid.

Moderaterna i Västerbotten skyller på de styrande Socialdemokraterna, men den egentliga anledningen till de ökade vårdköerna är framförallt att den moderata regeringen under Reinfeldt öppnade gränserna för alla världens sjuka.

Den ansvarslösa politiken har lett till att Sverige nu har längst vårdköer i hela Europa. Länder som Albanien och Makedonien klarar numera att ge sina medborgare vård snabbare än vad svenska staten kan ge medborgarna i Sverige.

Samtidigt som medborgarna inte blir opererade i tid lägger makthavarna ned akutkirurgin på Sollefteå sjukhus, som enligt många har Europas modernaste operationssalar. Anledningen sägs vara att pengarna inte räcker till längre.

Ursprungligen publicerad på Fjällsjö nyheter.

Källa:
Rekordlånga körer till operation


  • Publicerad:
    2016-12-04 17:30