INRIKES. Nationaldagen i Östersund började med att ännu en kvinna våldtogs utomhus i centrala Östersund. Våldtäkten är bara en i raden av en serie våldtäkter.

Klockan 02.44 på onsdagsmorgonen inkom ett larmsamtal om ännu en våldtäkt i Östersund, efter att en kvinna i 20-25-årsåldern hittats chockad av förbipasserande. Detta skedde i de västra delarna av centrala Östersund, vid en av sjöbodarna på Sjötorget.

— Det är en man hon inte känner, men det är ingen direkt överfallsvåldtäkt, säger Niclas Forsslund vid polisregion Nord.

Istället verkar det vara fråga om en så kallad kontaktvåldtäkt. Den främmande mannen har tagit kontakt med kvinnan och försökt skapa någon form av relation, som snabbt övergår i våldtäkt.

Polisen har spanat i området efter gärningsmannen, men någon misstänkt har inte kunnat gripas. Något signalement efter den man som polisen spanat efter vill man inte gå ut med.

— Vi har inget signalement att gå ut med nu. Vi håller på att samla ihop utredningen, och det kanske kommer under förmiddagen.

Detta uttalande kan betyda att Polisen i Östersund går ut med ett riktigt signalement som beskriver våldtäktsmannens utseende, något som man faktiskt gjort vid tidigare våldtäkter. I andra städer brukar Polisens signalement snarare vara en parodi på signalement, där man exempelvis beskriver våldtäktsmannen som ”man”, eller ”med keps”.

Polisen i Östersund har vid flera tillfällen fått stark kritik av det vänsterextrema etablissemanget inom media och politik, just eftersom man intagit en beskyddande inställning till medborgarna. Stephen Jerand, tidigare polisområdeschef i Jämtlands län, är nu chef för Fjällräddningen efter attacker från bland andra Östersunds socialdemokratiska kommunalråd AnnSofie Andersson.

Polisen i Östersund har dock fortsatt att utmana makthavarna. Både genom att beskriva gärningsmännens utseende och genom att uppmana Östersundsborna till försiktighet.

— Jag tycker man ska vara vaksam, inte ändra sitt liv men vara vaksam, absolut. Gärna prata i mobilen, ha kontakt med någon bekant, helst inte gå själv sent, så får vi nog acceptera att det är helt enkelt, sade Polisens förundersökningsledare Suss Braunerhielm efter en tidigare våldtäkt

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-06-07 08:00