KORRUPTION. En kvinnlig polis ringde upp och försökte varna en misstänkt i ett mordfall. Hon åtalades för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel – men kommer ändå att få arbeta kvar.

En kvinnlig polis som ringde och varnade en man för att han var efterlyst kommer sannolikt att få fortsätta sitt arbete även om hon döms, skriver Dagens Juridik.

Det var sommaren 2019 som ett mord ägde rum i Malmö. Snabbt kunde polisen identifiera flera misstänkta, bland dessa en man i 20-årsåldern som man trodde hade kört mördaren till och från mordplatsen.

Polisen anhöll mannen i sin utevaro och han efterlystes samtidigt som man började avlyssna en telefon som man trodde tillhörde personen ifråga.

Den kvinnliga polisen var anställd som utredare i Malmö och ringde dagen efter till den avlyssnade mannen och försökte varna honom.

— Du är efterlyst, sade hon.

Hon ringde dock till fel person eftersom telefonnumret övertagits av en annan person från den efterlyste. När utredarna kontrollerade vem som ringt och försökt varna den misstänkte mannen fann de till sin förvåning att det var en annan polis.

I förhör uppgav den kvinnliga polisen att hon inte minns samtalet men att hon känner till den misstänkte – som hon gripit flera gånger – och att hon haft kontakt med hans mamma under flera år. Hon menar dock att hon måste ha ombedd av någon annan att ringa den misstänkte.

— Jag skulle aldrig på eget bevåg ringa och prata med någon. Aldrig, säger hon.

Kvinnan åtalades i början av oktober för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel.

I ett yttrande från polisens personansvarsnämnd som hämtades in skriver nämnden att de bedömer att ”det mesta talar för att N.N inte kommer att skiljas från sin anställning om hon döms för uppsåtligt brott mot tystnadsplikt. Om hon skulle dömas för oaktsamt brott mot tystnadsplikt eller tjänstefel kommer hon inte att skiljas från sin anställning”.

 


  • Publicerad:
    2020-11-30 19:10