KORRUPTION. En Malmöpolis ertappades med att försöka ringa en misstänkt och berätta för honom att han var efterlyst. Polisen åtalas nu för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel.

En polis som arbetade i Malmö har avslöjats med att försöka läcka information till en misstänkt, skriver SVT Nyheter.

Det var när polisen avlyssnade en man som var efterlyst och misstänktes för att ha kört ett fordon som använts vid en dödsskjutning, som de plötsligt hörde ett oväntat samtal.

Polisen skulle egentligen avsluta avlyssningen av telefonnumret eftersom en annan person än den misstänkte hade tagit över numret. Men innan de hann så långt så hörde de ett samtal som de ville undersöka vidare.

Det var nämligen någon som ringde och berättade för den person som tagit över numret att denne var efterlyst – och som trodde att det var den misstänkte mannen som svarat.

Utredarna kontrollerade vem som ringt upp och fann till sin förvåning att det var en annan polis som ringt den misstänkte. Nu åtalas polisen för brott mot tystnadsplikten alternativt tjänstefel.

— Att informera personen om att polisen är intresserad av honom är helt felaktigt och information som skall hållas inom förundersökningen. Valet att berätta för en person att polisen är intresserad av vederbörande avgörs av de som arbetar i ärendet, säger i ett förhör chefen för Malmöpolisens utredningssektion grova brott.

Polisen som står åtalad hävdar att denne inte begått något brott och att någon chef troligen gett i uppdrag att kontakta den efterlyste mannen för att få honom att överlämna sig samt att avsikten inte var att bryta mot tystnadsplikten eftersom det redan var känt att mannen var efterlyst. Polisen har dock glömt vilken chef som gett uppdraget.

Det är oklart om den åtalade polisen tillhör någon av de 40 kriminella klaner som biträdande rikspolischef Mats Löfving varnade för och som har infiltrerat myndigheter, domstolar, näringsliv och kommunstyrelser. Enligt Löfving är Sverige värst av alla länder i Europa när det gäller klanbaserad grov brottslighet.


  • Publicerad:
    2020-10-05 20:20