POLISEN Kollegor har vittnat om hur en kvinnlig polis gjort olagliga sökningar i polisens system om en gängkriminell man hon hade en relation med. Nu åtalas polisen.

Malin Axelsson, som fram till nyligen var anställd som polisinspektör i Göteborg, åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt för dataintrång. Bakgrunden är att hon haft en relation med en gängkriminell, som hon sedan enligt åtalet sökt på i polisens datasystem.

Enligt åtalet ska Axelsson under 2021 gjort åtminstone 52 slagningar som inte var kopplade till någon särskild arbetsuppgift.

Det hela ska ha uppdagats i samband med att polisen spanade på den gängkriminelle mannen. I oktober 2021 följde polisen efter honom till ett spa och såg honom gå till ett rum som han blev insläppt i. Därefter kunde spanarna höra ”kyssar och sedan tydliga samlagsljud”.

Några timmar senare lämnade mannen rummet, strax efter följt av den nu åtalade poliskvinnan. Polisens spanare har också sett hur de två träffats ute i skogen.

Dessutom har man kunnat extrahera chattar mellan den gängkriminelle mannen och poliskvinnan där de flera gånger skriver ”jag älskar dig” och liknande till varandra. Axelsson ber i ett meddelande också om ursäkt för att hon var ”tyst” och förklarar att hon misstänkte att hennes sambo tjuvlyssnade på deras samtal.

I förundersökningen vittnar kollegor om hur hon till synes utan rimlig anledning gjort slagningar på sin älskare och hur hon visat stort intresse kring polisens utredningar om mannen trots att hon själv inte var involverad i dem.

Poliskvinnan bedyrar i förhör att slagningarna inte är gjorta av privata skäl. Inte ens när polisen konfronterar henne med uppgifter om att man sett henne tillsammans med den gängkriminelle mannen i samma hotellrum vill hon medge att de haft någon relation.

— Jag har ju inte ens träffat människan live. Hur ska jag kunna ha sex med någon som jag inte ens har träffat på. Det är någon som är ute efter mig, säger hon i förhör.