LUND I höstas kunde man i en video se hur två poliser konfronterade en man i en bil, mannen hotades med att han skulle få en kula mellan ögonen och kallades för ”jävla hora”. Nu läggs förundersökningen mot de två poliserna ned.

I höstas spreds det en video i sociala medier där polis konfronterar en man som befann sig i en bil som skulle ha varit stulen. Man kan höra hur den manliga polisen hotar bilföraren.

— Minsta jävla rörelse så har du en kula mellan ögonen, fattar du det din dumme fan. Ditt jävla arsel, skriker han.

Den kvinnliga polisen kallar honom för ”jävla hora” när han släpas ut ur bilen.

Detta inträffade den 18 november 2021 och det anmäldes till Särskilda åklagarkammaren som utreder poliser misstänkta för brott. Den manlige polisen misstänktes då för tjänstefel och olaga hot och den kvinnliga polisen för tjänstefel och förolämpning.

Förundersökningen har nu lagts ner. Chefsåklagare Lars Morand säger till Sydsvenskan att poliserna befann sig i en nödvärnssituation. Poliserna ska innan ingripandet ha trott att mannen var beväpnad.

— Det fanns information om att fordonet tillgripits i närtid med vapenhot. För mig var det avgörande att den informationen fanns, säger Lars Morand.

Polisernas uttalanden räknas inte heller som förolämpning då syftet i så fall ska vara ”att kränka den angripnes självkänsla eller värdighet”. Lars Morand menar att uttalandena hade behövt ”träffa den angripne på ett mer personligt plan” för att räknas som något mer än bara förargande och olämpligt.

Enligt polisförordningen ska poliser visa behärskning, uppträda på ett förtroendeingivande sätt och agera så hänsynsfullt som möjligt. De här två poliserna gjorde inte det, men Lars Morand menar att det inte är straffbart med tanke på omständigheterna.