VÄRMLAND En polis från Värmland ska ha gjort ett flertalet otillåtna sökningar i polisens IT-system. Han döms nu för olaga dataintrång och ska betala kränkningsersättning till målsägande.

En polisman döms nu i Värmlands tingsrätt för att mellan juni och december 2019 vid flera tillfällen gjort sökningar i polisens IT-register och därmed fått tillgång till information han ej hade rätt till.

Enligt Värmlands Folkblad ska mannen ha sagt att han sett de varningar som finns i systemet angående att bara göra sökningar om det är nödvändigt. Han anser dock ”att dessa är långa, opedagogiska och för mycket att ta in.”

Mannen har i systemet sökt på en person och även dennes barn. Tingsrätten bedömer att mannen har ignorerat de varningar som finns. Sökningarna ska ha rört ärenden som handlar om vapeninnehav och självmord.

Enligt mannen själv ska dessa typer av sökningar vara vanliga i de kretsar som han tidigare jobbat inom. Han påstår även att han inte fått någon utbildning om hur det är tillåtet att använda systemet. Han döms nu för olaga dataintrång och ska betala 5000 kronor i kränkningsersättning till målsägande.