INRIKES En polis i Västerås dömdes under måndagen för två fall av misshandel i samband med ett gripande. Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

VLT rapporterar om en polisman från Västerås som nu döms för två fall av misshandel.

Misshandlarna ska ha skett i januari i år vid två tillfällen i samband med ett gripande. Polismannen döms för att ha använt omotiverat övervåld vid båda tillfällena.

Gripandet resulterade i att målsägande fick hudavskrapningar och blåmärken, främst i ansikte, nacke och öron. Han ska även enligt P4 Västmanland ha fått polismannens knä tryckt mot huvud och hals, under tiden som han bar handfängsel. Han blev också sprayad med pepparspray i ansiktet.

Bakgrunden till gripandet var att polisen tillsammans med en kollega stoppade en bil som kört för fort. Målsägande ska ha sagt emot i ”lite otrevlig ton” och därefter blivit gripen. Målsägande ska även då ha misstänkts för narkotikabrott och togs med till sjukhus för blodprov. Polismannen ska återigen ha varit våldsam mot målsägaren på sjukhuset.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att målsäganden inte hade någon narkotika i blodet vid tillfället för gripandet.

Under måndagen kom tingsrättens dom. I domen framgår det att målsägaren fick ont i hela kroppen och även haft smärta i minst en månad efter misshandeln.

Tingsrätten har resonerat kring om polisen hade rätt till nödvärn, då han påstod att han blev rädd för målsägande, de bedömer dock att det under gripandet inte uppstod någon nödvärnssituation.

Polismannen döms till villkorlig dom samt samhällstjänst i 50 timmar. Han ska även betala cirka 28 000 kronor i skadestånd till målsäganden. Mannen döms mot sitt nekande.

Tingsrätten skriver:

NN1 (polismannen, reds.anm) har oprovocerat utsatt NN2 för misshandel vid två tillfällen under ett relativt långvarigt förlopp. Det samlade straffvärdet för gärningarna kan, med beaktande av NN1:s utnyttjande av sin ställning som polis, uppskattas till fängelse fyra månader.

— Jag har precis fått instruktion av honom att överklaga tingsrättens dom och yrka att han ska frikännas, säger polisens försvarsadvokat Johan Eriksson.

Domen resulterar med största sannolikhet i att polismannen blir av med sitt jobb.