POLISEN En ny dokumentär om det så kallade Helena-mordet i Mariestad för 30 år sedan visar på minst sagt märkliga utredningsmetoder från polisen. Man ska bland annat ha skickat viktigt bevismaterial till en spådam och iscensatt en omfattande undercover-operation mot en misstänkt.

Under torsdagen hade dokumentären ”Att lösa ett mord” premiär på Viaplay. Dokumentären handlar om mordet på Helena Andersson i Mariestad 1992.

Dokumentärskaparen Fredrik Undevik intervjuar bland annat en man vid namn Klas Malmgren som i omgångar varit polisens huvudmisstänkte i mordutredningen, trots att han har flera alibin för mordnatten. När inget annat funkar ska man 2007 ha tagit hjälp av den kontroversiella Sektionen för särskilda insatser (SSI), en hemlig avdelning inom Rikskriminalpolisen som blev kända efter Undeviks dokumentär ”Operation Playa” som sändes på SVT 2018.

Samma gäng av ”hemliga poliser” som under ”Operation Playa” levde lyxliv i Spanien på skattebetalarnas nota ska ha skapat ett scenario där en vänkrets skapades kring Klas Malmgren och hans familj. De ska bland annat vid två tillfällen ha lockat Malmgren med prostituerade, bland annat under ett besök i Amsterdam där Klas fick klart för sig att undercoverpoliserna gladeligen skulle betala för ett besök i stadens horkvarter.

— Snabbt hamnar vi på red light-distriktet. Om man var sugen att gå till någon tjej stod han för kostnaden. Det var något som jag tyckte var äckligt, säger Klas i dokumentären.

Under hela operationen ska agenterna på samma sätt som under ”Operation Playa” av oklara anledningar ha hållits med märkeskläder, krognotor, lyxbilar och dyra Rolex-klockor – allt på skattebetalarnas nota.

Det är också när Klas Malmgren och hans hustru ser dokumentären ”Operation Playa” och känner igen den hemliga polisagenten ”Stefan”, som Klas under ett års tid såg som sin bäste vän, som de förstår vad de utsatts för.

— Jag blir fortfarande helt skakig i benen när jag tänker på det, berättar Malmgrens hustru i dokumentären om hur det känns att få reda på att man i förtroende bjudit hem hemliga agenter och behandlat dem som nära vänner.

I dokumentären framkommer också att polisen skickade två av den mördade Helenas ringar till den då rikskända spådamen Saida – som sedan tappade bort en av ringarna. Polisen ska dessutom ha grävt på platser som lokala spådamer pekat ut.

Fallet dör hos "Kalla fall"-grupp

Under dokumentärseriens skapande överlämnas den 30 år gamla mordutredningen till en ”Kalla fall”-grupp i Göteborg. Men det visar sig att gruppen består av sex anställda, varav en på halvtid, som har hand om 800 fall. Därför verkar fall som hamnar där mest hanteras administrativt och gruppen har inte tid med mycket annat än ”arkivering”. Något mord har man inte löst sedan 2016.

Trots att staten redan måste ha lagt flera miljoner på den hemliga undercoveroperationen mot Klas Malmgren har Kalla fall-gruppen inte råd att anlita en skeletthund för att söka efter Helenas kropp i ett högintressant område som Fredrik Undevik hittat. Inte ens när Undevik erbjuder att betala för hunden ur egen ficka är poliserna intresserade av att delta.

När Kalla fall-gruppens boss Peter Thylén går i pension är det heller ingen annan som kommer att ta över fallet. Detta trots nya DNA-fynd som Fredrik Undevik har fått genom att skicka material till ett labb i England.

— Nej, ibland förlorar man. Det är ju så, säger den nu pensionerade polisutredaren Peter Thyén.