POLISEN Tidigare i år körde en polisanställd i Linköpings kommun rattfull. Han är nu åtalad för grovt rattfylleri men kan trots det få behålla sitt arbete.

Det var under kvällen den 10 augusti i år som den polisanställde körde bil med 2,12 promille alkohol i blodet, enligt Corren. Det ska ha skett på Länsväg 1057 i Linköpings kommun.

Den polisanställde hade druckit 6 starköl och 2 flaskor vin under dagen. På kvällen tog han bilen då han skulle åka till pizzerian, enligt vad mannen själv uppgett i förhör.

På vägen tillbaka från pizzerian körde han ner i ett dike och krockade med ett staket. Enligt ett vittne ska han därefter ha fortsatt köra en bit för att sedan köra in i ett träd. 

Den polisanställde berättar i förhör att han inte har några minnesbilder av händelsen.

Mannen är åtalad för grovt rattfylleri och har erkänt brottet. Han har även berättat i förhör att han har alkoholproblem.

Polisregion Öst har inför den kommande rättegången lämnat ett yttrande till Polismyndighetens personalansvarsnämnd. 

I yttrandet skriver polisregionen att mannen ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren” och menar att ”händelsen är så pass allvarlig att ett skiljande från anställningen skulle kunna bli aktuellt om han döms för det brott misstanken avser”.

I yttrandet kan man också läsa om omständigheter som gör att den polisanställde bör få behålla sitt jobb, dessa skäl är delvis belagda med sekretess, men det nämns att mannen är ”en mycket kompetent och uppskattad medarbetare”.