INRIKES. En lärare anklagas för att ha skrivit antisemitiska inlägg på sin Twitter. Elever på den berörda skolan fick reda på detta efter att en sverigedemokrat skrivit ett blogginlägg med skärmdumpar från lärarens uttalanden. Läraren har dock kvar sin tjänst men eleverna uppges känna obehag inför att närvara på dennes lektioner.

En högstadielärare som arbetar på Munkegärdeskolan i Kungälv anklagas för att ha skrivit antisemitiska inlägg på sin Twitter. Inläggen uppmärksammades i veckan efter att en sverigedemokrat i Södertälje publicerade ett blogginlägg med bland annat skärmdumpar från lärarens uttalanden.

Läraren ska bland annat ha twittrat: ”Dags att störta kungen från tronen någon som känner en muslim? Som kan bomba kungahuset eller en lömsk liten jude?”.

Elever på skolan fick nys om blogginlägget och började därefter att sprida det sinsemellan. Eleverna uppger sig nu känna ett starkt obehag inför att närvara på lärarens lektioner. Likaså föräldrar till eleverna på skolan tog del av lärarens så kallade tweets och tycker att det är skandal att skolledningen ännu inte har meddelat hur de tänker gå vidare.

— Jag är mycket nöjd med hur klasslärarna och mentorerna har agerat, men det är skolledningens ansvar att snabbt gå ut med information för att undvika den oro som eleverna känner. Eleverna vet ju inte hur de ska agera här, om det är okej att inte gå på den lärarens lektioner om man känner obehag, eller om man måste gå dit ändå, säger en orolig förälder.

Skolans rektor Viktoria Lygnholm ska dock blivit varse om händelsen men hänvisar i dagsläget frågor vidare till Anders Nordgren som är verksamhetschef för grundskolan i Kungälvs kommun.

— I går fick vi reda på att det i sociala medier finns uppgifter om saker som en lärare på Munkegärdeskolan skrivit på Twitter. Vi har startat en utredning idag och håller på att sätta oss in i detta. Mer kan jag inte säga om det just nu, säger Nordgren.

Skolan får även kritik för att de inte hade gjort en ordentlig bakgrundskontroll på läraren.

— Rutinen är att vi tar referenser, som man normalt gör vid rekrytering, och så begär vi utdrag ur belastningsregistret för alla som ska jobba inom skola och omsorg, svarar Nordgren.

Under fredagen var läraren på plats i skolan för samtal och verkar i nuläget ha kvar sin tjänst. Det pågår dock en utredning och det har ännu inte beslutats vilka åtgärder som kommer att vidtas. Läraren har även stängt ner sitt Twitterkonto.

Källa:
Högstadielärare spred antisemitism på Twitter


  • Publicerad:
    2017-09-24 13:20