SVERIGE. Vänsterpartiets tidigare partiledare har varit arbetslös de senaste tre år. Det är ingen som vill anställa honom, säger han.

Tiden efter riksdagslivet är visst ingen höjdare för Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly.

Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly har varit arbetslös i tre år och kämpar för att få anställning någonstans men ingen vill anställa honom.

— Jag har misslyckats med de 15 jobb jag sökt, sa Ohly i en intervju med Sveriges Radio P1.

Ohly menar att vänsterpartister inte är lika eftertraktade på den privata arbetsmarknaden som moderater eller socialdemokrater är.

— Ibland får jag höra att jag är överkvalificerad, sa han.

Efter gymnasiet år 1976 började Ohly arbeta på Statens Järnvägar (SJ). Han var först spärrvakt och sedan blev han tågvakt. Därefter gick han en kurs och blev sedan tågmästare. 1994 tog han tjänstledigt från SJ för att bli partisekreterare i Vänsterpartiet och 1998 valdes han in i riksdagen. Han var partiledare för partiet mellan 2005 och 2012 och sedan tog Jonas Sjöstedt över. Ohly lämnade riksdagen 2014 och har sedan dess levt på bidrag från riksdagen.

Att gå tillbaka och arbeta på SJ är inte möjligt på grund av kändisskapet menar Ohly.

— Jag såg inte möjligheten att jobba på tågen så igenkänd som jag är. Därför föreslog jag att man kunde fixa nånting annat. Men det ville de inte.

Under tiden har Ohly arbetat ideellt för Vänsterpartiet men han ville docka meddela att han har nånting ”på gång” men vill inte nämna vad det är för typ av arbete han sökt till. Han hoppas på att han kommer att få jobbet så att han slipper vara arbetslös och gå på bidrag från riksdagen.

Källa:
Lars Ohly – en fot kvar i politiken


  • Publicerad:
    2017-03-21 12:30