INRIKES. Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att alla som har en privat sjukvårdsförsäkring som jobbet betalar för ska bli förmånsbeskattade från och med juli nästa år. Ändringen berör cirka 450.000 personer.

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson från Vänsterpartiet tillsammans med Statsminister Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Hittills har den privata sjukvårdsförsäkring som ungefär sju av tio får betald av sin arbetsgivare varit skattebefriad.

Men detta vill Vänsterpartiet och regeringen ändra på och nu har man kommit överens om införa förmånsbeskattning för privat sjukvårdsförsäkring i sina förhandlingar inför budgeten. Från och med den rån 1 juli 2018 kommer 450.000 personer att förmånsbeskattas ifall budgeten går igenom.

Man har räknat på att förmånsbeskattningen ska dra in en miljard om året i ökade skatteintäkter som är avsedda att gå till  hälso- och sjukvården.

— Vi har i dag ett skattesystem som gynnar de som har mycket förmåner och som ofta också gynnar de som har höga inkomster. Vi tycker det är rimligt att vi har ett rättvisare skattesystem och att vi använder pengarna för en bra sjukvård för alla. Sjukvården ska ju vara så att man får sjukvård efter behov, den som är sjukast och har mest ont. Det ska inte vara någon gräddfil för någon, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill uppnå “jämlik vård framför ojämlik” med den nya skatten. Personer som har en gruppförsäkring genom sitt fackförbund kommer dock inte att beröras av den nya skatten.

— Det är inte orimligt att anta att privata sjukvårdsförsäkringar faktiskt tillför resurser till vården totalt sett, säger Anna Pettersson Westerberg, chefsekonom på Svensk Försäkring.

Den privata sjukvårdsförsäkringen utgör i dagsläget omkring endast en procent av de totala kostnaderna för vård i Sverige enligt Svensk Försäkring.

Källa:
Privat sjukvårdsförsäkring beskattas från nästa år


  • Publicerad:
    2017-04-04 19:15