INRIKES. Efter att ha kritiserat massinvandringen i Youtubekanalen Swebbtv får finansmannen Leif Östling sparken som ordförande för Södertälje Science Park. ”Det är alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras”, säger Södertälje kommunstyrelses ordförande Boel Godner till Länstidningen Södertälje.

Leif Östling fick sparken som ordförande för Svenskt Näringsliv 2017, då han fällde den numera legendariska kommentaren: ”Här betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?” när Uppdrag Granskning konfronterade honom om hans skattesmitande. Nu får han sparken igen.

Nordfront har tidigare skrivit om hur finansmannen Leif Östlig deltog i den invandringskritiska Youtubekanalen Swebbtv för att diskutera bland annat massinvandring. Intervjun fick stor uppmärksamhet, även i Ryssland vilket enligt den judiska dagstidningen DN är ett bevis på en rysk påverkanskampanj mot Sverige.

Östling uttalade sig negativt om massinvandringen i allmänhet, som han menade kommer leda till ett inbördeskrig, men även om somalier i synnerhet, där han talade utifrån egen erfarenhet.

— Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, sa finansmannen i Swebbtv.

Hans uttalanden, kombinerat med Expos utlåtande om att Swebbtv ”kan kopplas till vit makt-miljön” och rysk medias intresse av intervjun blev dock för mycket för Södertälje kommun, som nu befriar Östling från hans ordförandeskap över Södertälje Science Park.

— Det är alldeles för grovt för att det ska kunna accepteras, säger Södertälje kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S) till Länstidningen Södertälje.

— Vi har haft kontakt med Leif under dagen. Han kommer att lämna sitt uppdrag som ordförande.

Länstidningen Södertälje ställer dock inte frågan ifall Östling inte har rätt till yttrandefrihet.

När Expressen försöker nå Östling vill han inte kommentera saken. ”Inga kommentarer”, skriver han i ett sms till den judiskägda tidningen.

”Vad fan får jag för pengarna?”
Östling skapade kontroverser redan 2017 i ett avslöjande av Uppdrag Granskning, som visade hur svenska finansmän placerade sina förmögenheter i skatteparadis för att slippa betala skatt i Sverige. Östling hade under sin tid som vd för Scania öppnat ett bolag i lågskattelandet Malta av den anledningen.

— Här betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna? frågade sig Östling när Uppdrag Granskning konfronterade honom.

Även då fick han sparken och avgick som ordförande för Svenskt Näringsliv strax efter avslöjandet.

Källor:
Leif Östling sparkas efter sin kommentar om Afrika
Östlings uttalanden används i rysk propaganda
Svenskt Näringslivs ordförande har förmögenhet utomlands


  • Publicerad:
    2019-11-01 13:30