LETTLAND. När den lettiske parlamentsledamoten Karlis Serzants intervjuades i radio under förra veckan sa han att “smarta judar” opererar i lagens utkanter och att de underminerar landet.

Under förra veckan blev den lettiske parlamentsledamoten Karlis Serzants intervjuad i den ryskspråkiga radiokanalen LR4. I intervjun sa han att ”en väldigt smart etnisk grupp med advokater” arbetar för att underminera Lettlands position gentemot Ryssland. På frågan om det var ryssar han hänvisade till, nekade han och menade att det var den judiska etniciteten.

Vidare menade han att judar är duktiga på att arbeta i ”lagens utkanter”.

I efterhand har Serzants, som tillhör ett av regeringspartierna i Lettland, försökt förklara att det var menat som en “komplimang” till judarna. Moshe Kantor som är ordförande för Europeiska Judiska Kongressen kommenterade Serzants uttalande i onsdags:

— Såna rasistiska uttalanden som pekar ut enskilda grupper i Lettland har ingen plats i den demokratiska diskussionen inom den Europeiska Unionen.

Serzants tillhör det Lettiska Gröna Partiet som är med i regeringskoalitionen. Sedan 2014 tillhör han en särskild grupp i det lettiska parlamentet som har hand om relationer till Knesset, det israeliska parlamentet. Han sitter även med i Lettlands nationella säkerhetskommité.

Källa:
Top Latvian MP: ‘Smart’ Jews working to undermine country


  • Publicerad:
    2016-03-21 12:30