Dagens datum 3 april: Idag, 2010, mördades AWB-ledaren Eugène Terre’Blanche i sin säng på sin gård i Sydafrika. Hans plötsliga död lämnade starka intryck.


Film från Motståndsrörelsens demonstration under parollen ”Stop the Boer genocide” som skedde efter Terre’Blanches död.

Eugène Terre’Blanche, ledaren för Afrikandiska motståndsrörelsen (AWB), ville försvara sitt folk till döden. Inför hotet från det sovjetunderstödda ANC och ett samhälle som började erodera grundade Terre’Blanche AWB år 1973.

Terre’Blanche hade alltid varnat om faran som det innebär att utgöra en vit minoritet under svart majoritetsstyre. AWB och Terre’Blanche har på olika sätt arbetat mot en sådan negativ utveckling. Det nuvarande Sydafrika år 2013 utgör i många avseenden ett levande bevis på att många tidigare farhågor visade sig stämma. Det är allmänt känt att kriminaliteten i landet har skenat, att staten blivit ineffektiv och att landet förslummats. Den vita minoriteten har blivit fattig och utsätts systematiskt för etniskt motiverad brottslighet.

Eugène Terre'Blanche inspirerade och gav hopp åt de tröstlösa. Hans död kom oväntat.

Eugène Terre’Blanche inspirerade många. Hans död var oväntad.

Terre’Blanche livsverk fick ett abrubt slut den 3 april 2010, på ett sätt som få förväntat sig, på sin gård i Villanna utanför Ventersdorp, i nordvästra Sydafrika. När han låg och sov i sitt hem bröt sig två av hans anställda svarta in genom ett fönster. De attackerade honom bestialiskt med machete och tillhyggen. En av banemännens motivbild var att det rörde sig om en lönedispyt.

Begravning av Eugène Terre'Blanche

Begravning av Eugène Terre’Blanche

Terre’Blanches anhängare fällde rimliga misstankar i ett tidigt skede om att dådet var ett politiskt beställd mord. Vid tiden hade ANC:s ungdomsordförande Julius Malema uppviglat Sydafrikas svarta genom att bland annat sjunga ”kill the boer”, en sång om att döda vita. Malema hade vid flera tillfällen lovordat president Robert Mugabe i grannlandet Zimbabwe. Mugabes politik som fördrivit landets vita lantbrukare medels statsorganiserad terror betraktade Malema som ett föregångsexempel. Även i Sydafrika hade flera tusen vita lantbrukare mördats av svarta banditgäng. Eugène Terre’Blanche stod i vägen för denna eskalerande utveckling och utgjorde ett politiskt hot mot den sydafrikanska ANC-regimen. Ju desperatare situationen skulle bli för den vita minoriteten i landet, desto flera anhängare skulle Terre’Blanche kunna vinna. Det var någonting som både världssamfundet och ANC-regimen i Sydafrika minst av allt önskade.

Vid Terre’Blanches begravningsceremoni i en kyrka i Ventersdorp den 9 April 2010 deltog enligt uppgifter sex till femtontusen sörjande. Terre’Blanche lades samma dag till vila på sin gård i Villanna.

Boerledaren Eugène Terre’Blanches frånfälle kom som en chock. Det makabra mordet rev upp starka känslor och tusentals personer kom till begravningen för att visa sin respekt.

Terre’Blanches plötsliga död lämnade starka intryck även bland sina meningsmotståndare. I hans eftermäle kunde dessa inte undvika att uttrycka en viss beundran över hans person. Den sydafrikanske Christopher Hope som varit en känd apartheidmotståndare skrev målande om Terre’Blanche efter dennes död (fritt översatt):

Han var den mest energiska talaren som jag hört i Sydafrika. Den stora runda rösten blandas med polemik och uppmaningar, i tal som korsar poesi, psalmer, hot och sentimentalitet, med en superb känsla för betoningar som alltid mynnar ut i budskapet att med döden som insats försvara boernas nation.

tb2

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-04-03.


  • Publicerad:
    2015-04-03 08:51